新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 958|回復: 18

[官方活動] [活動花絮] 完美配搭-Marantz AV10 & AMP 10夾B&W 8系

前晚[完美配搭-Marantz AV10 & AMP 10夾B&W 8系]示範會完滿結束, 示範會始由WILLIAM SIR詳盡講解新款AV 10 與AMP 10的新功能賣點. 我剪緊條片, 一陣再出POST分享比大家.

20230530_194921 (Medium).jpg 20230530_194847 (Medium).jpg 20230530_192909 (Medium).jpg 20230530_193002 (Medium).jpg 20230530_193049 (Medium).jpg 20230530_210636 (Medium).jpg 20230530_210705 (Medium).jpg 20230530_210812 (Medium).jpg
回復

音場比上果代高,由其是超低音,第一次聽用4隻,而且仲有方向性,後级也有很大改善,用D類做功放力水非常夠,呢代D類功放少有以前的薄聲,唯一的缺點係售價比上一代貴了一半

評分

查看全部評分

回復

D類後級 真係有改善 厚潤咗好多

評分

查看全部評分

回復

老實講效果比意料中好好多,講動態、細節、密度...等等指標,真心以為係後面套 Classe 後級推緊,但講音色的話,我卻係鐘意 Marantz 多啲,因為 Marantz 嘅聲底比較柔順,令聲底比較爽朗嘅新款 B&W 喇叭聽落更耐聽,而又可以保留應有嘅清晰度。主持亦有比較用 Audyssey 同 Dirac Live 做空間校正嘅分別,發現分別都幾明顯,Audyssey 因為支援低頻分區,如果前後都有放subwoofer 的話,低頻包圍感明顯更好。整體嚟講 Audyssey 聲音會溫潤,Dirac Live 會比較清晰、爽快,可以話係等於多咗兩種音色玩。

評分

查看全部評分

回復

kelvinhin 發表於 2023-6-2 22:29
老實講效果比意料中好好多,講動態、細節、密度...等等指標,真心以為係後面套 Classe 後級推緊,但講音色 ...

你就醒啦, 咁早黎霸頭位.
回復

kelvinhin 發表於 2023-6-2 22:29
老實講效果比意料中好好多,講動態、細節、密度...等等指標,真心以為係後面套 Classe 後級推緊,但講音色 ...

個人喜歡audyssey多的,低音移動感同層次做得比較出色
回復

bigpun1975 發表於 2023-6-3 17:27
個人喜歡audyssey多的,低音移動感同層次做得比較出色

我都係有依個睇法,前後都有subwoofer 的話 audyssey 個 bass assignment 功能好有用

評分

查看全部評分

回復

What a great experience and great event .
Thanks Hiendy - Racewong and bigpun1975,  D&M and William sir.
AV10 should be the best Japanese AV controller/processor in the market for the time being. The processing power and the specifications are top of the class. Can use both Audyssey and Dirac Live provide the best of both worlds in calibration and timbre matching. It will suit most of the audiophiles.
The calibration of William sir are astonishing. Making the best of the equipment and the room. Great selection of the demo materials as well.  
Once again.... Thanks a million.

評分

查看全部評分

回復

這次師範很好的展示了Marantz AV10 & AMP 10夾B&W 8的表現。我幾年前用過Marantz8802a今次 Marantz AV10 & AMP 10好明顯還是以往自家的性格溫柔+細膩又不失剛猛的表現,隨著數字科技的進步今次又多左Dirac可以玩。真是玩家的福音。贊!
但也有不足,就是未夠爆嘍,我覺得應該是會場果幾只低音炮未夠勁既主要原因!期待Marantz AV10 & AMP 10移師到我們俱樂部自家地頭會有更加出色的表現!因我們的炮,口徑夠大火力夠勁,再加之百事哥也都是重口之人他調校出來的效果往往都會令我這大胃人士滿意的
百事哥好返未啊?
回復

嗰晚聽左呢套新馬仔好大部分音色上嘅表演,真係唔錯,但就係始終到喉唔到肺,如果拎上俱樂部配合埋XTZ SubX2,應該會係不得了,始終AV系統玩佢嘅地動山搖先至係最過癮
回復

sorry,咁遲先回覆
當晚真係有少少失望,可能我坐得比較後排。
房間太大我相信有400呎,包圍感覺得唔係好夠,尤其低音對於我哋av嚟講好似比較弱啲。
馬仔D類推8系列覺得唔夠力水,如果推普通av喇叭應該會更加好。
威廉sir介紹av前級,可塑性非常高,期望有機會將部機放去Hiendy俱樂部試一試效果。相信到時開多幾場都座無虛席
回復

wooban 發表於 2023-6-6 14:28
嗰晚聽左呢套新馬仔好大部分音色上嘅表演,真係唔錯,但就係始終到喉唔到肺,如果拎上俱樂部配合埋XTZ SubX ...

如果借到返去俱樂部玩就正呀 地動山搖應該無問題
回復

kelvinhin 發表於 2023-6-4 00:09
我都係有依個睇法,前後都有subwoofer 的話 audyssey 個 bass assignment 功能好有用 ...

我都鐘意audyssey.

不過說實話, Dirac既分析力與層次感的確比AUDYSSEY出色.
回復

kelvinhin 發表於 2023-6-4 00:09
我都係有依個睇法,前後都有subwoofer 的話 audyssey 個 bass assignment 功能好有用 ...

你幾時入手呢?
回復

sega1119 發表於 2023-6-6 14:11
這次師範很好的展示了Marantz AV10 & AMP 10夾B&W 8的表現。我幾年前用過Marantz8802a今次 Marantz AV10 &  ...

你地依班低音狂魔...
回復

marco 發表於 2023-6-9 11:09
如果借到返去俱樂部玩就正呀 地動山搖應該無問題

係呀, 但我地只有三隻十仔...

評分

查看全部評分

回復

聲效出衆,由其是個數碼後級,推動力夠之餘又不失有音樂感
回復

lauwaipong 發表於 2023-12-16 13:41
聲效出衆,由其是個數碼後級,推動力夠之餘又不失有音樂感

回復