新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1891|回復: 11

[電源處理器] Isotek Titan V5 report

上個月俾我搵到一對二手超靚價mono 後級,個價靚到令原本出年先考慮換後級個計劃推前,買之前冇咁多考慮,但之後問題就出現,之前部後級係一直插住部Hydra Triton V3,完全冇留意仲有冇位多出嚟用,原來不知不覺下已經全部插滿晒,唯有用另一臨時折衷方法直接插牆,但又發現原來又係冇位,跟住最大件事係我用緊嗰兩條20A蛇王係唔一樣的,冇辦法之下只好用住跟機兩條英插黑雞線直接插牆玩住先,點知一路聽一路覺得唔太妥當,最明顯亦都早就估計到,後級直插牆蘇力道係有,但完全冇哂線條,比較粗聲,而且背景亦冇以前插住Hydra Triton V3咁靜,如是者只好諗諗其他方法,突然記得某雜誌有介紹過部Titan V5係俾後級專用,於是上網睇吓資料,發覺大部份有讃冇彈,只不過Isotek個牌子我從來未用過,冇理由見人寫好就直接買,於是膽粗粗打上去代理約時間試機,嗰日我仲捉埋Simcity大師兄搒住去,有大師兄面子果然唔同啲,代理好好招呼,一埋位就開對Rockport Orion俾我哋嘆,有好嘢聽點會放過機會,我哋都老實唔客氣,叫德哥同Andy哥重覆裝插部Titan V5俾我哋試聽,試聽前後對比係有分別,無論動態同寧靜度都有明顯改善,插住Titan V5同冇插住可以好明顯聽得出分別,最後足足試咗成個鐘都唔捨得走,其中最大原因係對Orion真係超好聽……。

之後聽住屋企套機幾日,終於按捺不住,就Whatsapp同代理講吓價,經過一輪殺價戰,卒之都訂咗一部返來,同時我額外要求代理將條原配Premier電源線補錢升級去Sequel,再將佢改為system link(點解要用system link,下面會再講),另外再加訂多兩條optimum 20A由Titan V5供電俾對mono用,以前一直用開條蛇王Sigma NR就做主線由牆插做供電俾Titan V5,至於之前提過條system link,個用途係咩呢,就係由Titan V5供電去部Hydra Triton V3。點解我會咁玩其實係有段故,之前某雜誌介紹呢個產品時,提到Tiran V5係有3個蘇位,於是佢就用剩出嚟個蘇位供電俾另一電處,効果仲好顯著,呢個玩法其實都係吸引我買佢嘅其中一個原因,不過呢個玩法我覺得有少少奇怪,於是就同代理及廠家討論過呢個玩法係咪真係得,如果可行,咁我另一條多出嘅蛇王20A唔使浪費咗,可以有番個用途,不過代理同廠家回覆好一致,話咁樣玩係錯晒嘅,由Titan V5供電俾其他電處係唔應該用有filter 嘅蘇位,應該用system link 直入另一電處,咁樣就可以做到全套機統一電源輸入,(各位有其他技術問題請聯絡代理及原廠查問,我只係跟廠及代理建議去玩)就係咁我就先按依個配置去玩,接好晒線就開機試聽,開聲第一個感覺係背景靜哂,依個係立即見効嘅聽感,之後令我興奮嘅係個動態,今次真係聽得出用mono後級嗰種進步,出來嘅聲已經冇晒之前嗰啲粗聲,同未用前完全係另一層次,如是者聽咗幾日,硬係覺得前端有小小不足,即由system link供電去Hydra Triton V3嗰一堆,最明顯係用HE1耳機時,好似冇咗以前嗰種力度,感覺上能量感弱咗一截,就係咁又身痕打個短訊問吓代理,條system link有冇再提升,問吓問吓卒之又訂多條Optimum ,我就索性用將現用緊嘅Sequel同條Optimum交換接頭,用Optimum來做system link,之後再將條大水喉(即由牆插到Titan V5嗰段)忍痛入埋條老頂Ancestion,實行由源頭供足靚電俾哂全套機,依個大動作除咗真係好肉痛之外,以成効計真都算值得,由HydraTriton V3供電嗰部份完全改善咗,成組機有番應有嘅力度,另外換咗大水喉後,動態方面並冇特別加強,保持之前水準,反而背景比之前更靜,結像更突出,今次完全收貨。

老實講,Isotek呢個牌子我從來冇用過佢嘅產品,因為一直被洗腦話有動態壓縮,但今次我用呢部Titan V5,我完全感受唔到有任何壓縮,反而用咗之後所有動態、力量全部有提昇,部Titan V5唔算太高價,原裝跟機條Premier 其實一般好夠用,換線只係我本人問題愈玩愈大鑊,按價錢同成効,其實都算低投資高回報產品,依個都可以算係我今年Best Buy。

評分

查看全部評分

師兄,想問下條optimum system link 咩價位,謝
回復

紫色依條好正, 什麼價位?
回復

幫你搵左個大叔配音....哈哈.

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2023-6-3 18:04
幫你搵左個大叔配音....哈哈.

勁喎,連中文文法都執正哂,用chatgpt做?
回復

zelo 發表於 2023-6-3 18:13
勁喎,連中文文法都執正哂,用chatgpt做?

係呀。 都幾過引
回復

回復

淘一粒落黎自己改,試下先

評分

查看全部評分

回復

放Crown大反應嗎
回復

有沒有師兄將titan 加釘?

回復

回復

師兄, 用咩好野, 可以參考一下
回復