新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20944|回復: 36

[家訪] AV急症室試業

有一日,收到會員william2235 PM來信,內容係咁:

"百事哥,有野請教,我睇戲時隻中置點set都好,人聲對白都係好細聲,
我已經試過auto setup一次後,用iphone測音表將各聲道調到75db,之後將中置調大3db,
亦試過將中置調至0db,再根據中置的數值來調其他聲道,得出的結果都是一樣,中置人聲很細,
請問我可以再怎樣調教呢?唔該"

醫者父母心,作為無牌行醫嘅Hiendy黃綠醫生,眼見會員病入膏肓,又點捨得佢叫苦連天吖!
兄弟門,雖然AV急症室未正式成立,不過都要上齊架生,出訪為民請命啊!

事不宜遲,即時睇吓擺位上有咩唔妥先?

依,點解對後置擺得咁近皇帝位嘅?

william2235答:因為另一半唔鍾意,唯有咁擺囉。

將後置擺得太近皇帝位,一方面無咗空間感,最大問題係要校到好細輸出,先至可以與前中置配合,但咁會令後置嘅弱音唔夠出,聲音唔夠實在。

二話不說,即時將對置移後距離皇帝位兩呎左右。

搞掂對後置,再開機聽吓,解決咗先前嘅埋身問題,但係都係覺得效果一般,無乜氣氛,於是再打開Menu睇睇。

醫生群續經過段症後,發覺有幾個地方出現問題:

1)喇叭單元及輸出都較細,低音唔夠,不宜以80Hz作分頻點,由於馬仔唔可以獨立調教每對喇叭嘅分頻點,
    而每教高一格為20Hz,所以將分頻點提升到100Hz,讓超低音可以早些運作,加強電影氣氛。

2)由於移後了後置喇叭,所以輕微作出調整。

3)Speaker level係由馬仔自動調教出來的,數字全部為負數,於是在測音錶嘅協助下,
    及以中置0db作為基標準,大幅度提升各喇叭音壓,特別在超低音方面。

將中置及後置略為校2-3db

4)再因應中置人聲唔多出,及各喇叭嘅強弱微調EQ作補償盡量平衡聲音。

5)最後當然用幾隻試音碟去fin-tune啦。

終於搞掂,雖然唔會係天壤之別,不過就肯定足以令william2235兄翻睇所有珍藏嘅BD,今次AV急症室醫治嘅第一個病人病情唔算嚴重,睇嚟可以好快復原,最後百事醫師開出一張藥單,如果能夠照單執藥,相信可以藥到病除。

藥單

中置一隻及BD機一部

物理治療

每次睇戲前移動後置到皇帝位後兩呎,再於睇戲後放回原位。

評分

查看全部評分

開張大吉
回復

hiendy真係越做越有幹勁,睇到 hiendy 對影音呢份熱誠,真係好感動.....hiendy 加油呀!

評分

查看全部評分

回復

好有heart
幾時可以醫治我這個病人ar
回復

好有heart
Hintel 發表於 2011-7-9 12:29

你.........如果再咁落去......無得救
回復

急他人之急,聽器材訴泣;四海扶版友,那怕照汗濕。 百事佬~ 我敬你!

評分

查看全部評分

回復

向您敬禮, 大國手!
回復

我都想登記睇醫生,唔知要去邊登記呢?
回復

次睇戲前移動後置到皇帝位後兩呎,再於睇戲後放回原位

good suggestion
回復

有一日,收到會員william2235 PM來信,內容係咁:

"百事哥,有野請教,我睇戲時隻中置點set都好,人聲對白 ...
pepsiman 發表於 2011-7-9 09:04

百事哥,你張藥單唔夠強呀,我自己加重左藥

TV             Samsung 32吋 ---> Panasonic P50V20H
AV Amp      Marantz 6004  ----> Marantz SR7005
Bluray        OPPO 80         ----> Philip 9600
中置       Quad Lite C     ----> Quad L2 C
HDMI         Qed               ----> WW SSL 5.2
Power cord   AV amp        ---->  JPS in wall
                 Power amp    ---->  AET HHS
                 Sub              ----> AET HCR EVO
                Bluray            ----> 314 II ag

你得閒再來對症下藥啦

評分

查看全部評分

回復

D個新環節正呀,
真係要支持一下!!!!!
有心之作! THX!

評分

查看全部評分

回復

好有heart
Hintel 發表於 2011-7-9 12:29

要減咗肥先!

評分

查看全部評分

回復

多口問句~ Hiendy醫生....有冇靚靚護士傍住架??

評分

查看全部評分

回復

多口問句~ Hiendy醫生....有冇靚靚護士傍住架??
datacoma 發表於 2011-7-10 02:02

靚女?HIENDY.COM得一個,就係今晚一周年晚宴負責做歡樂小姐果個五姐囉,你係唔係有病吖,需唔需要探肛....
回復

百事哥,你張藥單唔夠強呀,我自己加重左藥

TV             Samsung 32吋 ---> Panasonic P50V20H
AV Am ...
william2235 發表於 2011-7-10 00:20

弊家伙,係唔係開錯藥呢.... 點解病情仲嚴重咗o架....
回復

弊家伙,係唔係開錯藥呢.... 點解病情仲嚴重咗o架....
pepsiman 發表於 2011-7-10 04:48

哈哈哈哈~~~~hiendy 太毒,換野快好常見
回復

好有心機
回復

哈哈哈哈~~~~hiendy 太毒,換野快好常見
sk555 發表於 2011-7-10 05:21

換野快過肚瀉
回復

pepsiman 發表於 2011-7-10 04:48

病情無嚴重到,係多左個心理病,唔知點解成日覺得好痕姐
回復

病情無嚴重到,係多左個心理病,唔知點解成日覺得好痕姐
william2235 發表於 2011-7-10 10:33

甘就大鑊
回復