新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 88554|回復: 175

[兩聲道] RaceWong的Goldmund之旅

火.. [複製鏈接]

終於都"的"起心肝寫依篇鎗王的高文之旅.

此TOPIC不是一般REPORT, 我只係想記錄番自己玩GOLDMUND / 被GOLDMUND玩既聽感 & 感受 & 經驗.

亦由於實在想寫太多野, 所以會不定期UPDATE, 多謝繼續追看!!

鎗王既前半生沉醉於ACCUPHASE已有三年之久 (有關資料, 可到http://www.hiendy.com/forum/viewthread.php?tid=1173 and http://www.hiendy.com/forum/viewthread.php?tid=5003)

由於小弟功力有極, 深感空有頂級器材 & 線材, 但依然衰聲到爆. 所以把心一橫, 賣鬼晒D金仔, 由GOLDMUND合併機390.2 + SONUS FABER TOY TOWER開始, 從新學過玩HI-FI. 而390.2就係我既第一部GOLDMUND肋.

至於我點解會選擇GOLDMUND 390.2 ?

1) 有次去到數碼坊, 見佢用390.2推SONUS FABER CREMONA M, 深深被佢既音色音色 & 推動力所深深吸引.
2) 售價又唔係太貴.

至於喇叭方面, 其實想試SONUS FABER TOY TOWER好耐, 因為又平又靚仔. 亦都深信, 以自己既有限經驗, 應該可以發揮到佢.
所以最終同老陳一SET過買入FULL SET GOLDMUND + TT.

GOLDMUND 390.2 + SONUS FABER TOY TOWER, 無論音色, 外型和價位都十分匹配. 心想, 又可以有排玩lu........

攪掂晒器材之後, 就要開始我既玩線大計.
因之前我既金仔只用原裝PC, 而IC方面就用XLR.

記得初開聲既時侯, 我已搵條VALHALLA / ARGENTO FLOW / RUBY HILL / NBS BLACK LABEL II等等既PC插過部390.2.

最夾既PC應該係VALHALLA -> ARGENTO -> RUBY HILL, 最唔夾聲就係條NBS BLACK LABEL II (BL2). 唔知點解, 用BL2插部390.2, 力水麻麻, 最大鑊係粗聲.
反而VALHALLA既快速/高清既特性, 夾部390.2最夠突出GOLDMUND既獨有味道.
其次就係ARGENTO FLOW, 華麗/充滿能量感既中高, 鬆容既低頻, 亦有佢獨特既味道.
RUBY HILL同樣華麗, 比FLOW更幼細, 多了一份分隔度. 但就小了一份能量感.
攪掂左PC後,

就要攪IC, 但因為未有心水, 所以暫用AUDIO NOTE SOGON MKII XLR + RCA轉插.

反而SC方面, 就比較頭痛, 開頭未有頭緒時, 只用JMR DOUBLE RUN, 之後發覺唔夠低頻, 所以就賣鬼左條JMR, 求其借條QED SC用住先.
丫, 真係估你唔到喎, QED SC夾SONUS FABER TT, 人聲感情唔錯喎. 起碼夠滑, 有感情. 高低頻都唔係太差.
就咁, 條QED就陪左我兩個星期.
之後FATBOY88友情借出MADISON AUDIO 3E1 SC, 當插落TT後, 音場即時起變化, 又深又闊, 層次感仲十分好添. 不過可能新線關係, 人聲中頻欠感情, 少了點音樂既感染力. 但以MA既價位黎睇, 諗都唔駛諗啦, 第二日就去買入一對10尺既MA玩lu.

最後就係攪墊材, 見咁鬼多FRIEND買入FE產品, 諗住一定無死錯人, 所以照跟, 一SET CERABASE 墊GOLDMUND 390.2, 一SET SLIMLINE墊二嫂X01LTD.

話GOLDMUND墊左CERABASE後, 高頻伸延靚左好多, 分析力, 通透度, 分隔度, 全頻線條都明顯提升. 所以用GOLDMUND平價機既朋友, 真係要試O下.

話時話, GOLDMUND 平價機果D死人硬膠腳, 其實都有較聲作用. (容後在當GOLDMUND遇上KHARMA果篇先再詳細介紹)

本來一切就此安頓, 但作為hiendy既屎忽痕成員, 點會就此停手呢!
所以叫棍王拎晒d 天價線材過黎, 同條MA SC & VALHALLA PC比併一下.

記得當日, 棍王拎左NBS BL2 PC, ODIN PC, KHARMA GR PC, KHARMA GR IC, KONDO SPZ等等名貴線材上黎我屋企玩線. 點知~~~

搵幾廿萬既線材插入部CDP / AMP / SP, 都無嘜反應. ............唉!! 超級無引!!
好像幹著一尾死魚, 真是他媽的.
自從依日開始, 令到我有種放棄TT既念頭!
~~~~~~未完~~~~~~

~~~續~~~
諗諗o下, 覺得奇怪肋!
之前試左咁多線材 & 墊材, 都有好明顯改變喎, 點解棍王拎過黎D超級補品, 對TT反而會虛不受補呢?! 正當我想找出原因既時侯, 無端端沙芬條友仔話想DOWNGRADE... 放售佢對KHARMA CE2.2....

我頂! 我不嬲都想玩KHARMA好耐, 但BUDGET不多, 又唔想買KHARMA既二路坐地. 又要玩肚池高音 (玩唔起黑鑽).
依對CE2.2就中晒我既要求. 所以諗都唔諗, 就搬左佢番屋企, 試用GOLDMUND 390.2推佢.

一開聲!!! 嘩...嘩...嘩...  依D先係我要既喇叭丫嘛!

當時既組合係
CDP :二嫂 X01 LTD (RUBY HILL G6) -> WIREWOLRD 6N CLOCK CABLE ->  鹿仔 OCX
IC : ANDIO NOTE SOGON MKII
AMP : GOLDMUND 390.2
SC : MADISON AUDIO 3E1
SPEAKER : KHARMA CE2.2

先唔講中低音, 只係個肚池高音果種飄逸, 加上GOLDMUND果份高貴. 已經值回票價.
至於個肚池中音, 開頭 我都好擔心會唔會[乾淨]過頭, 無晒D感情. 所聽落又OK喎. 唔太差. 但仲有好大進步空間.
最Q麻煩就係個ETON低音, 用390.2推佢既九吋ETON, 真係唔多夠力!

由於我平時都只係聽開小品曲目, 人聲對我黎講, 係好緊要, 所以要諗諗辦法, 攪攪佢.

回顧咁多線材 & 墊材, 發覺FE CERABASE墊部GOLDMUND 390.2後, 改善中高頻最為明顯 (用SF TT果時), 所以首先將CERABASE拎走, 用番佢果四粒原裝膠腳.

嘩嘩嘩! 中頻即時有番肉地, 但音場 & 分隔度都明顯變差. 唉! 點搞呀!
之後又試o下將對X01LTD既FE SLIMLINE拎走, 換上CERABASE.

EEEEE.......分隔度又好似好左少少喎.
唉! 算啦, 唔想攪肋...慢慢, 我就接受左依個組合 (大約一個星期)
~~~袋瀆~~~
17-AUG-2011, 緊接上面個袋

本來都唔想再攪套機, 諗住聽番一排, 學o下聽音樂既時侯.
有朋友知我最近慘被GOLDMUND玩到無晒心機, 特意借出一對入MONO GOLDMUND 18.4 + ARC REF.2到我家.

組合如下.
CDP : 二嫂 X01 LTD (RUBY HILL G6) -> WIREWOLRD 6N CLOCK CABLE ->  鹿仔 OCX
IC : ANDIO NOTE SOGON MKII XLR
PRE-AMP : ARC REF.2
IC : MADISON AUDIO 3E1 XLR
POWER AMP : GOLDMUND 18.4
SC : MADISON AUDIO 3E1 SC

一開聲, 音場深闊, 音質密度, 都大大提升.
但可能部前級係ARC既關係, 總係缺少了一份飄逸既GOLDMUND味.
唯一可能肯定, 就係18.4既推力, 比390.2好太多了.
對KHARMA CE2.2既ETON低音, 比18.4推到甩晒箱, 好過引.
聽左兩日, 依對入門既GOLDMUND後級, 比我既感覺係, 超夾KHARMA. 有幼細, 又有氣勢.
唔知再上既28,4 OR 29.4係咩境界呢?!
所以心中已有決定, 向GOLDMUND進發.

自從還番對18.4比朋友後, 用390.2推KHARMA, 總覺不是味兒, 空有GOLDMUND既中高, 但沒有足夠既推動力.  唉! 完全唔想開機.

唯有努力去二手舖搵GOLDMUND, 心目中既GOLDMUND有 28.4 / 29 / 29M等等....價位大約都係BELOW 85K.
(p.s.如果有留意小弟既動向既話, 應該知道其實中途殺出一套accuphase c-2800 + m8000, 但由於依個topic係GOLDMUND, 所以不再詳述了)
哈哈, 最後, 終於皇天不負有心人, 比我搵到部GOLDMUND 29M, 哈哈.

~~~袋瀆~~~
預告: GOLDMUND 29M竟然有好大既電流聲?! 鎗王都比GOLDMUND玩到顛左.

評分

查看全部評分

RaceWong的Goldmund之旅

當時既組合係
CDP : 二嫂 X01 LTD (RUBY HILL G6) -> WIREWOLRD 6N CLOCK CABLE ->  鹿仔 OCX
IC : ANDIO NOTE SOGON MKII XLR
PRE-AMP : ACCUPHASE C-2800
IC : MADISON AUDIO 3E1 XLR
POWER AMP : GOLDMUND 29M
SC : MADISON AUDIO 3E1 SC

話說當日得老亨相助, 平安將部29M送到番屋企. 當駁晒線後, 歡天喜地咁開聲......................... ......................... .........................

仆街肋
咩料呀! 部CDP都未按'PLAY'制, 已聽到KHARMA既高中音單元有好大既電流聲! {{好大聲既意思係~~~離三尺都聽到[se...se...se...]聲)
.. .. ..

灰晒!!! 立即CHECK 晒所以駁線, SETTING. 確定無駁錯後, 再開機.

唉!   ..一樣都有SE...SE...聲.
諗黎諗去都諗唔明.
後尾又試O下用條TARALABS既DECADE RCA插29M, 情況一樣.
.. .. ..

唔通ACCUPHASE C-2800唔夾GOLDMUND?
好, 立即問朋友借過部ARC REF.2番黎, 再加多部LUX無源前級. 試清楚.
順便借埋對telos 400, 試清楚!!!

最後結論係~~~~~~~~除左部LUX無源前級外, ARC REF.2 & C-2800接駁TELOS 400 OR 29M, 都有超大既電流聲.
反而用部LUX無源前級, 就好好地, 高中音靜如深海.

我頂!我頂!我頂!
咩料呀!

無晒辦法, 唯有以現有既器材, 慢慢捉鬼,

CDP : EMMLABS CDSA SE
IC : ANDIO NOTE SOGON MKII XLR / GOTHAM RCA / TARALABS DECADE
PRE-AMP : ACCUPHASE C-2800 / ARC REF. 2 / LUX PASSIVE PRE-AMP
IC : MADISON AUDIO 3E1 XLR / GOTHAM RCA / TARALABS DECADE
POWER AMP : GOLDMUND 29M / TELOS 400
SC : MADISON AUDIO 3E1 SC / NORDOST VALHALLA SC

由電源開始, 再問朋友借晒D電源隔離牛, CSE RG-100, TITIAN...

最後都係攪唔掂!!!, 當中包插水線/地線問題. 仲要請埋個電工師傅上門, CHECK晒入左牆既獨立線位...等等.

但當接駁左ACCUPAHSE C-2800 & ARC REF.2後, 依然有電流聲....

唉! 唯有用住部無源前級聽住先啦. 心諗~~莫非個天都唔比我走出ACCUPHASE既魔掌?

天呀! 放過我啦!!

無理由既! 終於, 問到朋友既朋友, 友情借出GOLDMUND 27.3前級. 嘗試以一套GOLDMUND開聲, 睇o下可唔可以改善到電流聲既問題.

終於發現~~~~~~~~~~~~
玩左我成個月既電流聲(se...se...se...se...聲)既真凶, 竟然係條taralabs decade RCA. 咁我立即換番條GOTHAM RCA後. 一切靜如海.
電流聲既事件, 就此告一斷落.

當然, 在捉鬼期間, 的確發生/發現左好多不能理解既事, 例如:
1)之前用無源前級既時侯, 都係用DECADE RCA接駁, 咪一樣無事?! 原因可能係條DECADE RCA既地線斷左, 所以一接駁C-2800 OR REF.2既主動式前級時, 有少少灟電已導致.
2)又如GOLDMUND 29M用XLR夾其他牌子既前級時, 電流聲就會出現. TELOS 400都是一樣.
及後, 我問番好多GOLDMUND用家, 佢地全部都係用RCA接駁, 所以佢地都唔知XLR有依個問題. (後尾有兩個GOLDMUND用家聽完我個CASE後, 佢地自己都試過XLR駁後級, 一樣有電流聲).
3)但當我成SET C-2800 + 29M搬去WELLCOME AUDIO開聲, 立即"O"唇.
一樣用XLR接駁, 但一切靜如深海.
4)我又試過去二手舖, 見到人地成SET GOLDMUND 22M + 29M用XLR接駁. 一樣無事.

仲有好多好多...........不能盡錄. 如各GOLDMUND用家有興趣想知, 可PM小弟.

雖然過程中, 有好多斐疑所思既事情仲未解釋得到. 但最終, 電流聲沒有了, 我就無再浪費時間去考究了.

~~~袋瀆~~~
預告: GOLDMUND 29M 定 TELOS 400好聲呢? 究竟佢地既取向係咩呢?
29M配搭多款前級既取向係點呢?
請大家繼續追看! 謝謝

~~~瀆番上面個袋~~~
自從搵出元凶後, 今我對GOLDMUND有番信心. 但現手頭上, 就有兩部差唔多價位既後級O係度 GOLDMUND 29M & TELOS 400.
所以, 第一步就係要決定, 邊部可以留低呢?
前級部份, 因為暫時未搵到GOLDMUND前級, 所以暫用LUX部無源前級, 貪佢無任何音染. 可以聽真D後級既聲底.

當時既組合係~~
IC : GOTHAM RCA
PRE-AMP : LUX PASSIVE PRE-AMP
POWER AMP : GOLDMUND 29M / TELOS 400
SC : NORDOST VALHALLA SC

最終發覺,
29M - 音樂味濃D, 中頻人聲, 充滿水份, 低頻比較潛得更深.
TELOS 400 - 通清, 連帶高頻更幼細. 定位更準. 背境比29M更靜. 中頻人聲, 比較清秀, 欠肉地., 低頻無29M咁潛. 亦可能係咁, 聽感上, TELOS 400無229M咁好力.

由於EMMLABS CDSA SE & KHARMA CE2.2都係屬於高清, 清爽路向. 所以我想搵番部音樂味濃D既前後級.

所以最終, 可以留低既GOLDMUND後級係~~~~~~~~~~~~~~~29M

好肋, 後級已CONFIRMED. 又係要搵前級既時侯肋. 各網友得知小弟搵緊前級, 大家都好好人. 肯借出心愛前級到我家進行測試.

在我屋企夾過29M既前級, 分別有

自己既ACCUPHASE C-2800

聽後感~ 最大問題29M無得調較GAIN輸入, ACCUPHASE C-2800個GAIN輸出又太大, 所以唔係太夾29M. 反而夾番TELOS 400仲好聲D, 因為TELOS 400有得調較GAIN輸入.

璁兄既NAGRA PLL

聽後感~ 果然大家都係瑞士機, 超夾聲. 部NAGRA PLL又可以換膽較聲, 真係流晒口水. 第二日, 立即上網出PM講價. 但因價位問題, 最終都未能入手.

WELLCOME既ARC REF.2,

聽後感~ ARC REF.2 情況同ACCUPHASE C-2800一樣, 太大GAIN. 所以唔係太夾GOLDMUND 29M.

張先生既GOLDMUND 27.3

聽後感~ 聽感上27.3都係偏向高清分析力. 情況同TELOS 400一樣, 所以不作考慮.

波斯高既GOLDMUND 37S

聽後感~ 無論質感, 音場深闊, 都比27.3好太多了. 其實37S係屬於新一代GOLDMUND, 用佢黎夾TELOS 400, 相信會有更好既表現. 加上佢新機既售價絕不便宜, 我又係唔捨得買. 所以最終並無入手. (如果有二手出現, 我真係會搬左番屋企架...哈哈)

咁仲有咩前級呢?! 其實自己心中有數, 就算真係比我搵到部[o岩價位]既NAGRA PLL, 已我既性格, 玩唔夠三個月, 一定身痕換一套GOLDMUND前後級.
所以立即再上網做功課. 得知上代29M既年代, 模擬前級其實只得27 / 27+ / 22 / 22M依四部.

22M係我既DREAM GEAR. 係人都知佢同29M係絕配. 但因二手價太貴 (130 - 160K), 真係唔捨得. 所以又可以唔駛諗.

[西西o下], 得番三部可以諗!!
27 / 27+ / 22

其實二手舖有部GOLDMUND 22, 但因叫價太高.
27+就長期無貨, 等左好耐都未等到.

唉~~~

咁o岩, 網上面有部GOLDMUND 27出售, 幾經考慮後, 決定入手.

~~~袋瀆~~~
預告: 他媽的, 點解部GOLDMUND 27前級個GAIN咁Q大嫁, 27竟然唔夾29M?! 鎗王最終攪唔攪得掂部GOLDMUND 27前級呢?
敬請繼續追看!!

~~瀆番上面個袋~~
記得當日小弟頭暈暈, 好在得wellcome山長水遠咁幫我搬部GOLDMUND 27回家後, 駁好晒線, 立即開聲.

用既器材 / 線材如下:
IC : AUDIO NOTE SOGON MKII XLR + RCA ADAPTOR.
PRE-AMP : GOLDMUND 27
POWER AMP : GOLDMUND 29M

我屌! 我屌! 我屌!
又咩料呀!

點解個GAIN咁大架? VOLUME只能去到06, 就已經好鬼嘈! 果把聲惡到爆!
咁唔係辦法喎. 無理由GOLDMUND夾番GOLDMUND, 都唔夾GAIN喎!

由其係27 & 29m都算係同期產品, 無理由個GAIN會唔夾喎.
唉! 攪咩呀! 唔通個天都唔想我玩GOLDMUND?!

諗諗諗~~~~
諗住成晚, 又要捉鬼!!!

首先在IC著手, 因為以我所知, XLR比RCA +6db, (當時仲未買入合心水既RCA, 所以暫用SOGON MKII XLR + RCA ADAPTOR轉插.), 所以立即換上gotham rca由CDP出前級. 再開聲~~~~~~~唉! 我屌!!!! 細聲左少少咋! 咩料呀?!

第二日, 立即將部GOLDMUND 27搬去WELLCOME AUDIO測試. 用部GOLDMUND 18.4後級 (有GAIN調較). 都只係細聲少少!
點算呢?!   

及後得知此網HIENDY中, 有一GOLDMUND資深用家, 立即打電話比佢請教請教! 佢最先問我部goldmund 27係前期 or 尾期? 因以佢所知, 尾期既GOLDMUND 27既底板上, 廠方DESIGN係有粒制可以比用家自行調較.

所以立即將此消息通知WELLCOME, 亦多得[深水步低音王]幫手. 最終將部GOLDMUND 27調教至正常.

我收工後, 立即飛車去WELLCOME AUDIO搬機回家, 哈哈. 一天都攪掂晒!

我果然無選擇錯誤, GOLDMUND 27強於音樂味, 中/中底頻既質感/密度. 比37S夾29M更強. 當然, 27既高頻 / 分析力 / 分隔度 / 音場大小等等, 都唔及37S咁高.

GOLDMUND 27作為前代的入門前級, 佢已交足功課有餘. 另外值得一提既係, GOLDMUND 27既手功極度認真, 佢粒"圓制"既手感, 比27.3 / 37S更佳.

真係值得推薦比各位有心進入GOLDMUND大家庭既師兄師弟.  

最後~~鎗王既GOLDMUND組合係

CDP : EMMLABS CDSA SE (PC: VOVOX TEXTURA PC)
IC : ORGANIC RCA
PRE-AMP : GOLDMUND 27 (PC: GOLDMUND THIN PC)
IC : GOLDMUND RCA
POWER AMP : GOLDMUND 29M (PC: 西毒牌氣浮PC)

~~~暫完~~~
多謝各位大哥追看

評分

查看全部評分

回復

回復

高手出嘢喇。
回復

快啲!快啲!快啲!快啲!快啲!快啲!快啲!
回復

十卜十卜
回復

嘩!精彩過睇武俠小說...
回復

回復 1# racewong
喂!你幾歲呀? 前半生!
回復

由 "金"嗓子
轉 "金” GOLDMUND
回復

回復  racewong
老火湯 發表於 2011-8-12 16:45

加左一小段有關墊材既分享!

---最後就係攪墊材, 見咁鬼多FRIEND買入FE產品, 諗住一定無死錯人, 所以照跟, 一SET CERABASE 墊GOLDMUND 390.2, 一SET SLIMLINE墊二嫂X01LTD.

話GOLDMUND墊左CERABASE後, 高頻伸延靚左好多, 分析力, 通透度, 分隔度, 全頻線條都明顯提升. 所以用GOLDMUND平價機既朋友, 真係要試O下.

話時話, GOLDMUND 平價機果D死人硬膠腳, 其實都有較聲作用. (容後在當GOLDMUND遇上KHARMA果篇先再詳細介紹)
--

評分

查看全部評分

回復

Racewong Ching,
You really a HiFi Lover. I am eager to read the second part of Goldmund之旅
回復

Racewong Ching,
You really a HiFi Lover. I am eager to read the second part of Goldmund之旅
jefftam 發表於 2011-8-12 16:57

THANK YOU JEFFTAM大哥!

評分

查看全部評分

回復

等睇續集
回復

老火湯 發表於 2011-8-12 16:45

我三十幾歲肋!!

玩金仔三年幾, 等於我十份一既人生啦.

評分

查看全部評分

回復

我三十幾歲肋!!

玩金仔三年幾, 等於我十份一既人生啦.
racewong 發表於 2011-8-12 17:07

快d出埋下半part啦.....高手
回復

快d出埋下半part啦.....高手
howin 發表於 2011-8-12 17:33

唉! 今日用左成日時間打依份GOLDMUND + TT篇.

下集要明天先寫啦.

評分

查看全部評分

回復

回復 16# racewong

Good Work!  don't be lazy tonite and finish part II tomorrow ar!
回復

Good Work!  don't be lazy tonite and finish part ...
louisc 發表於 2011-8-12 18:09

喂! 老朋友, GOOD WORK就加爆我分啦.

評分

查看全部評分

回復

下集要明天先寫啦.
racewong 發表於 2011-8-12 17:54

爽手啦肥仔
回復

下集要明天先寫啦.
racewong 發表於 2011-8-12 17:54

自問冇本事又冇時間寫咁大段嘢, 抵加分俾你.
回復