新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 史的墳

[黑膠系統] 唔得啦,開始被膠毒入浸.......

火.. [複製鏈接]
$ 20000-30000其實禾覺得真係吾易選擇....因為有D比上不足但比下又有餘...!吾上吾落! ...
德國軍長 發表於 2011-9-13 14:33

我都諗左成個月時間, 最終都係決定玩番CD算肋!
回復

禾知禾有樣野好衰, 就係乜都睇樣先
OldHenry 發表於 2011-9-13 14:05

尼家樣我就好過你! 俾我老虎乸睇到實吾放過我!
回復

$ 20000-30000其實禾覺得真係吾易選擇....因為有D比上不足但比下又有餘...!吾上吾落! ...

又係既, 所以都好煩架
回復

軍長兄你好!你套Apollon 加 triplanar都唔野少窩喔!
dangermouse 發表於 2011-9-13 13:15

禾套Apollon 同 逼文....好吾同!

上次天過 Simon yorke 刀好得.....吾知有無師兄知約幾多?

回復

尼家樣我就好過你! 俾我老虎乸睇到實吾放過我!
7500martin 發表於 2011-9-13 14:39

但你部傻老信同盤點入屋架, 一睇就知係貴野la
回復

禾套Apollon 同 逼文....好吾同!

上次天過 Simon yorke 刀好得.....吾知有無師兄知約幾 ...
德國軍長 發表於 2011-9-13 14:42

以前好似七八個,我估家陣都十六七個!估喳!吾知架!
回復

其實兩至三皮這個價位都幾尷尬, 俾得起尼個價你一定有要求!但是家陣乜都加,除咗人工,除咗VPI Cla ...
7500martin 發表於 2011-9-13 11:42

Hi Martin hing, VPI Classic is really a good choice compare to same price range of Clearaudio turntable..
but my boss not accept the outlook... for me, I prefer Clearaudio Solution, do you have any comment on it?

Hi 軍長 hing, if I can increase the budget, how much should I pay to have a better choice?
回復

又吾係咁講,買平嘢你選擇又多番D, 中價位選擇反而永遠最少!
7500martin 發表於 2011-9-13 13:53

無錯!!!! ...所以最後寕願提高畢直!費時心CC又去 up grade....不過自己其實中毒好深....好快由innovation就上阿波羅! .....
回復

小弟最初都係好想玩黑膠,但又怕吾識、麻煩!
但自從去左軍長師兄度之後,就決定進入黑膠世界!

之後再由玩開黑膠既師兄陪同一齊去不同代理聽吓不同膠盤之後,再選定自己既目標,然後入手!
過程既緊張、開心!最後當然係開心同滿足!
而黑膠帶比禾既樂趣除左音質上既亨受,當中既過程亦非常亨受!
正正就係佢夠麻煩、困難,所以係聆聽音樂既過程帶來一份喜樂同滿足感實在係難以形容!

同時黑膠盤又可以話係一件家居藝術品,所以實在值得投資啊!
回復

但你部傻老信同盤點入屋架, 一睇就知係貴野la
OldHenry 發表於 2011-9-13 14:44

個盤佢知價!我當年全港第一條水魚,盤臂頭全套加埋吾駛十四個,而家就Double都吾止,我當年都係賣盤賣臂再補些少買!

而傻佬信就.......兩公婆講信任嗎!係吾係!?
回復

以前好似七八個,我估家陣都十六七個!估喳!吾知架!
7500martin 發表於 2011-9-13 14:46

.... .......點解禾鐘意親d野刀呤貴!!!!

馬田兄反正你成日借線比人.....蟲未借過盤....加上你大多睇AV!!最多禾長期堤供不同喜好歐美AV野比你!!!! 你借果逼文黎...我保証會好好對佢!!!!!!!!!
回復

Hi Martin hing, VPI Classic is really a good choice compare to same price range of Clearaudio turn ...
andycola 發表於 2011-9-13 14:47

買Solution 當然好啦,budget許可是,建議買厚Platter版本,將來換臂冇咁煩,查實你知吾知Clearaudio 乜聲底先,偏通透和高分析力,我稍嫌欠缺些少味,所以當年冇買Master Reference, 走去買Brinkman!
回復

....  .......點解禾鐘意親d野刀呤貴!!!!

馬田兄反正你成 ...
德國軍長 發表於 2011-9-13 15:04

攪清楚!軍長!我係鐘意玩AV,吾係睇AV呀!

你玩我D盤,我驚你校多過聽!
回復

回復 104# 德國軍長

List Price in HK

Simon Yorke S9 80k with arm

Simon Yorke S10 180k with arm
回復

攪清楚!軍長!我係鐘意玩AV,吾係睇AV呀!

你玩我D盤,我驚你校多過聽! ...
7500martin 發表於 2011-9-13 15:14

禾意思係提供歐美軟件 即..DVD 2區碼, Blue Ray 比你慢慢欣賞......至於 你果逼文借黎搞一兩次應該ok....可以慢慢天!
回復

買Solution 當然好啦,budget許可是,建議買厚Platter版本,將來換臂冇咁煩,查實你知吾知Clearaudi ...
7500martin 發表於 2011-9-13 15:11

Hi Martin hing, yes I know the character of Clearaudio, since I am using Meridian amp and Kef speaker, so I prefer the source with 高分析力 and 少味.

Brinkmann is really a master piece, I tried their amp Integrated before, it let me know what is simple is the best
回復

大鑊,剛剛同我屋企個太座閒談膠膠,受到強大阻力...............
回復

大鑊,剛剛同我屋企個太座閒談膠膠,受到強大阻力...............
史的墳 發表於 2011-9-13 15:48

慳番~~~
回復

史的墳 發表於 2011-9-13 15:48

你又真係多左D野既
回復

你又真係多左D野既
OldHenry 發表於 2011-9-13 16:53

清左啲AV野就掂哂啦... 不過佢太座未必會放過佢.. XDD
回復