新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 24413|回復: 79

[家訪] AV急症室之出診報告 – felixk 信心不足之症

早前我們Hiendy 醫務所心臟科收到網友felix 的來信,
內容如下:

因新工作關係要長駐上海。月尾就閃。留下一套入門組合。只想在走前見下仔女最好表現。咁我會去得安樂入門器材如下

電視 三星65HC 8000
投投 Sony HW20
幕幕 JK F2 119"吋電幕
喇叭 前置 FS Yamaha 777/中置Focal 8000C SRHeco座地。其他吾知成 9.1
十仔 Woofer JL 110
碟機 BDP LX 55/51/SS 6900
擴音 前 LX 85 後Audiolab 8200M/8200X7 /8000S  

時間任你訂

唉….. 見felix 就黎要去……. 公幹, 原先年尾忙到PK 嘅pinkhung 版主都抽咗小小時間去幫下呢位網友, 在虎年最後的幾天, 我豬賓就陪皇上(pinkhung) 到felix 位於大埔的住所幫佢把把脈。

嚟之前我地對器材已經了解一二, 我哋於屋內行了一圈了解器材擺位之後, 皇上便『命令』我開套戲佢睇下….. 睇完兩段老變3 之後, 飲住可樂, 食住felix 提供的家鄉小食的皇上表示: 唔..其實套機聲底唔差, 係前面三隻喇叭聲音有啲焗促, 後置因為太近皇帝位而造成搶聲, 超低音力感不足! 放心, 有得醫, 咁話。

Pinkhung 先調整各聲道的音壓, 針對前及中置聲音未能離箱, AV Amp 喇叭設定由原本Small 改為 Large; 要解決後置搶聲問題, pinkhung 就大幅加大 AV amp 裡後置的呎數, 使之加强空間感; JL Subwoofer 原先的音量太低, 音量亦摟至12點方向; 調校後的效果如何? Felix 就有咁嘅表情:  

Felix 表示, 套機經皇上開光之後, 不但環繞聲連貫咗, 睇戲嘅刺激感亦提升不少, 估唔到自己套機可以有啲咁嘅表現, 好開心! 最後我們跟Felix 一同吃飯順道同佢送行呢!

藥方
     Felix 經常掛在口邊說自己咩都唔識, 套機set 得好差; 以當日我們所了解, 他無論器材配搭, 以至聲音調校都不是所說得那麼差, 只是他少出去跟網友觀摩, 同信心不足令至到未能在調校上取得突破而已; 同網友多交流, 不單大家有共同話題, 又可以交流吓玩機心得, 實在是百利而無一害, 希望下次 HIENDY 嘅活動都可以同各讀者交流一吓啦! 再見!

評分

查看全部評分

仲有跑車接送
回復

AV急症室之出診報告 – felixk 信心不足之症

咁得閒出報告,冇俾朕召你入宮咩^^

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

BoB182 發表於 2012-2-10 20:35
咁得閒出報告,冇俾朕召你入宮咩^^

天日又見個福佳啦
回復

bigpun1975 發表於 2012-2-10 20:47
天日又見個福佳啦

回復

以前自己一個人玩AV,總係覺得舖頭好聲過自己屋企多多聲,
但自從周遊列國到不同網友度聽O野、學O野之後,
依家先叫做見得吓人,真係讀萬卷書,不如行萬里路呀...
回復

bigpun1975 發表於 2012-2-10 20:47
天日又見個福佳啦

我今日同聽日到見佢....
回復

我反而想知隻jk F2拉繩幕質素如何
回復

有皇上出馬
回復

pepsiman 發表於 2012-2-10 21:15
依 ...

我就食多咗萬宝路
回復

pepsiman 發表於 2012-2-10 21:15
依 ...

我就覺得自己越來越叻
回復

pinkhung 發表於 2012-2-10 22:43
我就覺得自己越來越叻

我都覺你係第三叻,
好叻、唔叻、懶九叻...

評分

查看全部評分

回復

影室靘...
回復

首先 好多謝Pinkhung皇帝 和賓大爺能光臨寒舍。 年近歲晚都抽空到來 對於我一直都係自己孤身獨走AV路的人黎講。  他們幫左我一個很大很大的忙。  非常感激。  

兩年半前 我是由兩位朋友毒害一套英雄雨中打鬥 水聲 槍劍交撃 琴聲 把我拉進此世界。  之前是住深圳 很幸苦張一件又一件的架生運上去 運吾到就係上面買 結果買在對Yamaha前置。聽人講電很重要 結果跑去重拉電缐 換頭換電缐 又經常去浦MK洗樓 發現舖頭聲厚實好多 跟住就跑去買左部合併後級。去到呢步我的2位朋友因各自不同關係離開影音行列。 我只有自已繼續行落去。一個人睇碟 一個人去影音展。

今年頭決定搬回香港住 為了我的3個仔(愛犬)和有個更好的AV 空間  我選擇左村屋 一個人住的關係我的影音空間可以有大約三佰尺 拉了4組獨立電。  我個人認為 空間 電源行先 之後才是器材 缐材是補救 輔助居多(個人意見)前面2個是難得的 好似我凌晨2:00 開到-12冇投訴 真難得。

裝修好後把手上器材遂一 upgrade Amp / power amp/ TV / 投影/底音 /BDP/ 回家自已亂set 只憑自己感覺去攪 跟本吾知乜野叫"好" 去掃鋪 冇一間合耳 setting 總覺得不合心水 去show仲慘 吾知係時間問題or場地原因 越貴的身價器材越冇嘢到。  得個大聲。   冇乜出路之下 米上綱亂睇 開頭上隔離7字台 開頭都幾好 但越睇越吾對路 問佢地問題 佢地只叫你換乜換物 完全冇解釋冇point 剩係話好難玩 吾好玩 咁點解難玩? 點樣做先可以玩。論壇大長佬喎 一樣冇答案 失望。

黎到呢度。人實際D 講野有頭有尾學到野嫁禍。 有時又幾好笑。  見到一班有心玩的人 有自己意見 亦會尊重別人意見 有熱誠 你估藍光比拼 KK試演會易攪架。 剩係用自己時間去AV硏習幫人 己經令人敬佩。  講左咁耐都未講set後感  明天補寫。  但仍想講多一句。 不要自己收起自己一個人玩 行出一歩 我好感激雄爺和賓爺幫我行喱歩  雖然人在上海 但我吾會宅玩AV 會多問多講。再次多謝Pinkhung 和賓少。感激。  

百事佬黎吾到有D失落。吾緊要 下次有機會你一定要來。 皇上話我套野係好聲架。經御筆一揮金口一開 要燒炮杖興祝 。而賓少話D底頻掃褲腳 連頭髮都去到 JL 10 都可去到咁 哼!

評分

查看全部評分

回復

felixk 發表於 2012-2-11 01:34
首先 好多謝Pinkhung皇帝 和賓大爺能光臨寒舍。 年近歲晚都抽空到來 對於我一直都係自己孤身獨走A ...

我地又食又拎,你唔洗咁客氣嘅
回復

天日又見個福佳啦

今日又有局?係就預埋我吖,我放假呀
回復

BoB182 發表於 2012-2-11 11:34
今日又有局?係就預埋我吖,我放假呀

為組織做野咋
回復

我同師兄嘅經歷都有D類似
但係財力同器材就差好遠
我當初又係俾兩個朋友毒害,
依家一個冇玩、一個就玩緊另一方向,感覺都有D孤單
初上網又係上嗰個69網出個Post問下野,係就係有一百幾拾人覆呀。
又咩超級大長老呀、宇宙大王呀,係不停問你用器材咩線咩咩咩咩,
咩左幾板之後根本就唔係答緊我問題根本就係扼水吹,我小吖
跟住黎左Hiendy之後成條影音路唔同哂,因為呢度有好多高燒友。
直頭燒到痴痴地,例如會走去你屋企幫你set機啦、
吹多兩句又無端端話叫你拎條線番去玩下、
有D重痴到車埋去你屋企俾你添究竟咩人黎架
我曾經都問過百事佬"你地有冇咁發燒呀?搞咁多野"
百事佬話"哈哈,冇計,撞著成班痴線佬你(BoB)都係痴架"
我答"我幾時有呀
百事佬"車,你夠自己一個去天水圍家訪喇"
我當時即刻靜左,原來上黎Hiendy之後我都儍埋

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2012-2-11 11:51
為組織做野咋

哈哈哈,好型呀
過年後都未同大家聚過
回復

BoB182 發表於 2012-2-11 12:25
我同師兄嘅經歷都有D類似
但係財力同器材就差好遠
我當初又係俾兩個朋友毒害,

試過兩次我地攞隻subwoofer去家訪添呀!
回復