新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tontontony

[其他] 選擇 入門 DAC

patrick123456 發表於 2012-6-21 00:24
但 ASUS 呢個 BRAND.......一來好一般, 差又唔算, 但又唔叫做係做好野既品牌喎??
加上佢一向唔係做開音 ...

做電腦----做DAC----我對佢有信心
回復

racewong 發表於 2012-6-20 13:47
以入門級黎講, md10絕對唔失禮, 可玩性又夠高!

從圖看到用料是那個好D﹐一個將成本用于電源(MD10時鐘22.579MHZ)﹐一個將成本用于電路(時鐘24.576MHZ及紅色那些HIFI電容)﹐該價位只
能如此﹔如果識DIY就選用料好一些的﹐電源DIY易一些。
回復

05[1].jpg 用上環牛的ASUS
回復

patrick123456 發表於 2012-6-21 00:27
點解唔好買有 USB 呢?

因為個設計99%(我所知)係用 USB -> Coaxial 再去 DAC 個 Coaxial 輸入. 只係加左件 "USB -> Coaxial" module 入去...
一來, 如果你唔用 USB, 買多有 USB input 的便浪費了金錢,
二來, 你若是用 USB, 咁嘅設計係一定唔會好聲過用 Coaxial 的, 最多平手...
如果個DAC好似我以上講嘅design, 要 USB input 好聲過 Coaxial, 其實好難下...
回復

補充下, USB DAC 又有分 Asynchronize USB 同 Synchronize USB, Asynchronize會好d 因為可以 re-clock, 唔用USB 輸入的 clock signal. 當然, 如果可駁 clock 用 master clock 係最正.
回復

obee 發表於 2012-6-21 08:05
補充下, USB DAC 又有分 Asynchronize USB 同 Synchronize USB, Asynchronize會好d 因為可以 re-clock, 唔 ...

該價錢USB部份的時鐘大多用12MHZ晶體而已﹐所以大聲又吾准。
回復

racewong 發表於 2012-6-20 13:47
以入門級黎講, md10絕對唔失禮, 可玩性又夠高!

以前MD10, CA Dacmagic兩部都玩過
MD10都贏Dacmagic幾多
回復

eosteven 發表於 2012-6-21 10:38

我很贊同!
回復

obee 發表於 2012-6-21 08:03
因為個設計99%(我所知)係用 USB -> Coaxial 再去 DAC 個 Coaxial 輸入. 只係加左件 "USB -> Coaxial" mod ...

agree, 我玩過我玩過幾千到萬幾既USB Dac, 都係用coaxial好過USB
一黎你講呢個問題, USB in會多粒chip,
另外電腦要搞好多功夫先好聲, 寧願Bluray player coaxial out
回復

eosteven 發表於 2012-6-21 10:38

將MD10直流電源全接在Dacmagic﹐將Dacmagic晶體換成22.5972Mhz後的情況系相反﹐
即此時Dacmagic贏MD10﹐該價錢實在難做得滿意的產品。

其實用MD10不如用馬仔的SA8004一舉多得,多花費一些
$999USD only
回復

所以如果一定要 USB 出, 如用電腦做 source, 一定要加個好嘅 DDC 再出 AES / Coaxial / TSOLINK.
例如用我早兩日入左嘅 SOtM dx-USB HD DDC:
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=35917
同埋一定唔好浪費金錢買有 USB in 嘅 DAC (除非你好了解佢個 USB input 用上新一代嘅 chip)

新一代嘅 chip, 最明顯 (for non-tech guy 去分辨), 就係睇佢可支援嘅 bitrate, 如果最高只可以去 96k, 一定係上一代. 就算同係 192k, 都有牌子之分. 好似 SOtM dx-USB HD DDC 係用 XOMS嘅 (XOMS 只係其中一個會出 USB->I2S 嘅牌子) . 但單係 XOMS 自己都有唔同級數, 打比喻就好似 Intel D CPU 都有 Atom, i3, i5, i7 等... 所以要 research 多 D 先好去馬.
回復

天下第一刀 發表於 2012-6-21 11:55
將MD10直流電源全接在Dacmagic﹐將Dacmagic晶體換成22.5972Mhz後的情況系相反﹐
即此時Dacmagic贏MD10﹐ ...

刀兄你講嘅嘢唔係一般人做得到或者會做
出post位師兄一早已經講左個budget
回復

天下第一刀 發表於 2012-6-21 11:55

"將MD10直流電源全接在Dacmagic﹐將Dacmagic晶體換成22.5972Mhz後的情況系相反﹐
即此時Dacmagic贏MD10﹐該價錢實在難做得滿意的產品。"

You are right!
Dacmagic 一代只要個好牛加好 clock 就正好多. 我朋友就係咁玩.
回復

iwantbd 發表於 2012-6-21 03:53
用上環牛的ASUS

Asus 的好處(也是壞處)是它有前級. 如果你唔加前級, 佢可以好平咁俾到個part of前級功能(較大細聲)俾你. 但他日若你想攪個好d 嘅前級佢又會阻住你.
回復

Law記 發表於 2012-6-21 12:11
刀兄你講嘅嘢唔係一般人做得到或者會做
出post位師兄一早已經講左個budget  ...

那么3千港幣不可能有入門級解碼,我看過很多DAC﹐只有SA8004才可以入門
回復

obee 發表於 2012-6-21 12:40
"將MD10直流電源全接在Dacmagic﹐將Dacmagic晶體換成22.5972Mhz後的情況系相反﹐

Dacmagic系12-14VAC交流分體牛供電﹐+─電源靠全波倍壓整流取得﹐數碼部份系半
波整流﹔
因此最少要做一個+─20V及一個+18V左右的分體穩壓電源才可以取得滿意的效果.
回復

obee 發表於 2012-6-21 12:44
Asus 的好處(也是壞處)是它有前級. 如果你唔加前級, 佢可以好平咁俾到個part of前級功能(較大細聲)俾你.  ...

這正,正是入門級所需!  平,靚,正!
回復