新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 29017|回復: 305

[公告] Hiendy 兩週年大革新

Hiendy 兩週年大革新

大家好!時間過得好快,又到Hiendy成立兩週年喇!謝謝大家既熱烈支持,令到Hiendy越黎越旺,還記得初初搞Hiendy時,胸懷大志,諗住可以得到好多香港hifi界既人、代理、鋪頭既幫助,等我地可以做多d 推廣香港影音既事情。點知個陣Hiendy無人識,處處碰壁。好彩有你地既支持,令到呢度越黎越多人留意,令到而家香港玩hifi既人都多左認識Hiendy。

而睇返Hiendy既討論層面,其實已經超出左好多Hifi網站提供既一般資訊,甚至乎我見到好多其他地區既hifi網站都會引用Hiendy既圖同文字。一方面Hiendy用家比較多,又肯投資好多時間同金錢係呢門興趣入面,令到好多最新產品,都會好快有開箱同報告。另外會員之間交流度亦非常高,借機借線,互相家訪,最後又會係Hiendy分享,再加上有不少代理參與,令到Hiendy既內容非常全面。

Hiendy兩週年即將來臨,我地亦會搞不同既影音節目,希望大家踴躍參與。而討論區上亦會加入新既環節,務求令到大家能夠更加投入參與。

1. 活動報名形式大改革
因為Hiendy多次舉辦既試聽會都出現好快爆滿既現象,所以往後既試聽會,都會預先2-3日以PM形式或者公告通知大家報名時間,等大家可以有足夠時間準備去報名。

2. 獎狀勳章
為希望大家能更投入參與Hiendy討論,我地會以不同型式發放獎狀勳章,呢個電子獎狀會在閣下既頭像下面顯示,例如本月之星、最高出帖量、扣分第一人。

3. 扣分制度
因為不少會員反映,驚一出帖就被人扣分,但係呢個扣分制度亦令到整個討論增添不少樂趣,我地希望繼續保留呢個制度,但係會修減扣分既規模,跟名銜高低由可以扣1分到最多10分。

4. 會員音響組合分享區重重有賞
努力構建一套心愛既音響器材,果種滿足感同快感實在用幾多錢都買唔到。但係有無諗過將佢地上載到HIENDY同會員分享吓呢?HIENDY為咗鼓勵更多會員分享自己套心愛玩具,由即日起凡喺音響組合分享區出帖既會員,重重有賞,由現時既按圖加分既制度,一律大幅增加至100分,希望會員將心愛器材、線材、以及擺位用相片同文字展現喺其他網友面前。獨樂樂,不如眾樂樂,朋友,你仲等乜?

5. 兩聲道新版主 - 鎗王現身
一直有留意我地Hiendy討論區都會認識racewong鎗王, 佢由Hiendy開網以黎不斷在Hiendy同大家分享心得. 亦都醉心於兩聲道. 有見及此, Hiendy終於用誠意打動鎗王, 做兩聲道新版主, 佢除左網面上既討論外, 亦會帶大家四出試聽不同既音響組合. 而supercow版主就會轉戰音樂區同家訪區. 繼續佢既超牛家訪.

6. "明醒你"系列
有留意開AV區試聽會既網友,都會知道我地舉辦左幾場週五雄熱,pinkhung版主亦都被人熱捧為皇上,而試聽會內容係pinkhung版主將佢認為精彩既試機片段同大家分享。而"明醒你"系列係另一個全新形式既試聽會,會由明教主hkp1196版主四出搜尋唔同既機種,再加唔同風格既試機片段,當中亦會有少少比拼既項目,等大家有另一番體驗。而pinkhung版主因為近日龍體抱恙,等佢休息好後會繼續同大家週五雄熱。

7. 兩聲道線材比拼大賽
而無搞活動好耐既兩聲道,亦都比最近既線材比拼帶起左。將會好快再黎一場大比拼,至於內容係點?而家仲係兩聲道討論區熱烈討論中,請大家請留意兩聲道討論區。除此之外;7月頭會有新音響器材既試聽會,希望大家多d參與。

8. AV研習課程
自AV研習班初階課程開班後,得到相當多網友既支持。初階課程將會再開班,同時亦著手籌備中級班。而擁有ISF認証既chrisclw版主亦都會加開投影機調較入門課程,將專業技術帶到課程當中,令到大家都唔會覺得調較投影機係一件難事。

9. AV前級大龍鳳
近期在Hiendy 影音區出現好多夢想級數既AV組合,大家會唔會心郁郁都想聽下佢地既實力呢?我地計劃緊一場壓軸既試聽會,集合最近期熱門又頂級既AV前級,來一場正面交鋒,等大家可以在同一場合聽晒咁多部響噹噹既AV 前級。

10. 兩聲道試聽會
好耐都無搞既兩聲道活動又再活躍返,我地會走訪不同代理同店舖,搜尋最新最有話題既兩聲道器材,進行試聽活動。打頭陣將會係最近開始活躍番既JMR,而代理亦在最近引入旗艦座地喇叭 Concorde Supreme,我地會進行一場試聽會活動,希望大家熱烈參加。

11. 兩週年晚宴
同上年一樣,一輪試聽會後,會舉辦一場大型晚飯聚會。我地無免費晚餐,無超級獎品,無星級嘉賓,只希望同大家聚一聚,談談hifi經,講下網上熱門話題,識下其他hifi友,開開心心食番餐。

評分

查看全部評分

節目一浪接一浪!!!
回復

無端端個版面唔同左..

以為入錯左網址添!
回復

我都見到呢區版主換左.
恭喜 racewong鎗王 做左版主!
恭喜 Hiendy 成功招攬鎗王!
回復

FULLY support
回復

回復

支持,
咁 howin 點算? 變番初級會員

回復

racewong 發表於 2012-6-20 15:57
無端端個版面唔同左..

以為入錯左網址添!

恭喜鎗版主
回復

WELCOME 槍王RACEWONG做HIENDY2聲道版主
以槍王既HIFI風月歷史同經驗,一定可以令HIENDY2聲道區生色不少
回復

racewong 發表於 2012-6-20 15:57
無端端個版面唔同左..

以為入錯左網址添!

有D咩唔同
回復

藤原拓海 發表於 2012-6-20 16:00
支持,
咁 howin 點算? 變番初級會員

理9佢啦
回復

恭喜鎗版主,沖涼按摩有折扣呀
回復

obee 發表於 2012-6-20 15:58
我都見到呢區版主換左.
恭喜 Hiendy 成功招攬鎗王! ...

THANK YOU
回復

GF777 發表於 2012-6-20 16:06

THANK YOU

如果係個網係1X1, 我諗我會開心D...
回復

JanHau 發表於 2012-6-20 16:04
理9佢啦

我很贊同!
回復

jefftam 發表於 2012-6-20 15:59
FULLY support

THANK YOU
回復

藤原拓海 發表於 2012-6-20 16:00
恭喜鎗版主

THANK YOU 神人
回復

回復

racewong 發表於 2012-6-20 16:09
THANK YOU  

如果係個網係1X1, 我諗我會開心D...

圖中 X 係 4 定 6 先 ,再度恭喜鎗王

回復

GF777 發表於 2012-6-20 16:06

佢平時唔沖涼,所以無折
回復