新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: kalayeung

[品牌] Pass Labs 同好會

火.. [複製鏈接]
thanks kelvin99C hing
回復

有冇 Ching 用緊.8?
回復

有冇師兄試過或買咗HPA-1 headphone amp呀?可以分享吓嗎?
回復

fatso 發表於 2016-5-3 10:15
有冇師兄試過或買咗HPA-1 headphone amp呀?可以分享吓嗎?

自己上代理試啦死懶鬼
回復

Ching, XP20 + X250.8 使唔使10皮?推KEF Reference 203/2.
回復

Kelvin 兄:
推 DALI EPICON 8 X600.8 or XA160.8
回復

Kelvin 兄:
推DALI EPICON 8 X600.8 or XA160.8
回復

liwaihung 發表於 2016-5-15 11:01
Kelvin 兄:
推DALI EPICON 8 X600.8 or XA160.8

DALI EPICON 8有89db 5ohms,唔算太難推,而Dali聲底偏薄及乾淨,比我會用純A類機去推,可以彌補不足之處,用XA160.8應該唔會錯
回復

kelvin99 發表於 2016-5-16 09:53
DALI EPICON 8有89db 5ohms,唔算太難推,而Dali聲底偏薄及乾淨,比我會用純A類機去推,可以彌補不足之處,用X ...

首先感謝回覆:
上代XA200.5略平過XA160.8又應如何先選擇?
回復

liwaihung 發表於 2016-5-16 11:54
首先感謝回覆:
上代XA200.5略平過XA160.8又應如何先選擇?

音色上,.8比.5已經改進不小,而且新的.8系列用料比.5更高級,牛也比.5系列曾大了,散熱也比上一代做得更好,你的喇叭用160W純A類推已經卓卓有餘,何須為了多40W去買上一代產品呢
回復

kelvin99 發表於 2016-5-17 09:38
音色上,.8比.5已經改進不小,而且新的.8系列用料比.5更高級,牛也比.5系列曾大了,散熱也比上一代做得更好, ...

1、上海代理只有.5没有.8;
2、XA200.5比XA160.8平;
3丶預留给日後加一對屏風喇叭。

多謝回覆!
回復

kelvin99 發表於 2016-5-17 09:38
音色上,.8比.5已經改進不小,而且新的.8系列用料比.5更高級,牛也比.5系列曾大了,散熱也比上一代做得更好, ...

鎗王是我偶像所以打算加一對屏風,原想用偶像推介Bryston 28B但相識朋友(店主)無賣只有Pass Labs,聽X1000.5樣樣都很好,要低音有低音真是一浪接一浪,要高有高,分析力丶空氣感及定位是我現用膽機没有的,就是偏冷及薄特别是人聲,所以上海朋友建議用XA200.5,越是搜集資料越難决定, 越想越頭暈!閉關三天後再想。
回復

liwaihung 發表於 2016-5-17 17:21
鎗王是我偶像所以打算加一對屏風,原想用偶像推介Bryston 28B但相識朋友(店主)無賣只有Pass Labs,聽X100 ...

偶像還偶像,啱唔啱自己口味最緊要,各人聽音樂口味不同,而且環境配合也很重要,唔好盲目去跟人,鎗王之前都玩過XA100.5,而家轉玩bryston,但相信佢唔係因為bryston好聲過Pass先會放棄,而係轉玩屏風的原因
回復

kelvin99 發表於 2016-5-18 09:56
偶像還偶像,啱唔啱自己口味最緊要,各人聽音樂口味不同,而且環境配合也很重要,唔好盲目去跟人,鎗王之前都 ...

絕對認同Kelvin兄,每個人聽音樂的口味都不同,千其唔好跟人玩
回復

身痕又想upgrade上Mono X600.8,有冇師兄玩緊分享吓
回復

點解無晒人講嘢既??
回復

Mike兄,不愁寂寞,我來跟你搭訕。最近在外國討論區知悉:Pass老主張其後級fans沿用原廠跟機的電源線。那麼有信心,不禁令我躍躍欲試呢!
回復

Dickdoggie兄, 上次去葵涌Pass showroom,發覺得番部XA60.8 and X150.8可以試,仲想試d
大功率,唉!!!  你話點做生意
回復

想請教各passlabs同好們,小弟剛換了喇叭,正在物色擴音機,金仔前級配passlabs後級,或dartzeel前級配passlabs後級,效果如何呢?例如金仔C3850+passlabs x350.5、dartzeel NHB-18NS+passlabs x350.5,這種配搭效果如何呢?
回復

我最近改咗用 Pass Labs X 350.8 (之前用 Electrocompaniet AW-180 Mono), 冇乜 complain, 音色比之前 X 350.5幼細好多, 聲底亦冇咁燥,  不過機頂好熱 (兩旁 heatsink更熱), 另外我最唔鍾意就係當開機同熄機後每隔一段時間有"Ding" 一聲 (都幾大聲), 當然部機好鬼重 (127 磅),  一個人真係攪佢唔惦......
回復