新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 31198|回復: 148

[官方測試報告] 超牛試玩具: XLR大試味...ODIN VS PRINCESS VS CLEAR VS MADISON

下星期就係試線大會....不過我呢個星期自己先玩一個個人版試線大會...參加者有...

1. 神秘的NORDOST ODIN 1.5M XLR CABLE - 廠價大約120K.
2. 真實版SILTECH PRINCESS 1.5M XLR CABLE - 廠價大約36K.
3. 音樂版CARDAS CLEAR 1.5M XLR CABLE - 廠價大約18K.
4. 平民版MADISON E3 1.5M XLR CABLE - 廠價大約5K.

首先, 要多謝師兄借D線比我....當我第一次出POST, 尋找超牛信號線後, 收到不少網友PM我, 話借線比我試, 鐘意才買, 實在令小弟非常感動....對上一次試左條JORMA DESIGN老二, 音樂感真係強到無話可說, 但當時還有好幾對線要試, 所以還未出手....今次, 就一次過比試四條XLR...睇下中唔中...

測試時間為上星期日中午12:00-6:00, 試聽者超牛一人...所以所有結果都唔好信...因為係超牛口味ONLY..

第一次試的, 係MADISON AUDIO XLR CABLE...呢條線我用左超過1年, 都算係我用得最長時間的信號線...點解? 因為當年我還在用TARALABS THE ONE LE時, 知道MR. BOND走左去MADISON, 出左第一對XLR..我二話不說便買它回家和當時已BURN IN 的THE ONE LE比栟...結果....大家都知啦....就係禁我就用左MADISON取代THE ONE LE.....MADISON真係好過THE ONE LE?... ...我真係唔知, 只可以說在我的器材上, 加上我的口味, 我喜歡它多一點....MADISON高中細緻度不及THE ONE LE...可以話差唔少, 但佢平衡度, 中低音彈跳力, 音樂感都比THE ONE LE好....當然, 價錢仲好, 所以就買下它...

好, 用MADISON試左幾首歌後, 先試CARDAS CLEAR.....一插...話...真係好厚聲, 同時間好強勁的音樂味, 連貫度十足, 分折力不錯, 和MADISON差不多, 音場細少少...不過, 真係太厚聲(註:我用MBL+老麥), 有D頂唔住, 所以KO左佢....不過, 以佢價錢, 真係好正, 音樂感一流...如果你用ESO等器材, 我極力推介...

之後就試我非常想擁有的SILTECH PRINCESS...一插...話...勁高貴, 音場勁深, 值頭有穿牆的感覺, 我對PRINCESS已RUN IN一年, 所以應該BURN IN左, 最利害係中高音的華麗感, 真係無得頂....不過, 唔知點解, 試左超過1個鐘頭, 又聽男聲, 女聲, 古典等等, 都有一種硬的感覺, 佢令我都覺得FOCAL個高音好鬼金屬FEEL...硬, 係我聽音樂最怕的, 所以, 最後都放棄左...

最後試的是ODIN, 亦是我音響生涯中用過最貴的線材....一插..高貴感, 音場, 密度, 絲絲的弱音..溫柔自然的音樂, 同時超高的分折力, PRESENT得好好的低音...我真係唔識用文字去型容...只係想即時買左佢...呢對線, 絕對係超班, 比起我用緊的MADISON差得實左太遠.....佢令到我唔想停止去播放音樂, 最後用左呢對線聽左三小時歌, 非常滿足...

完...註:所有結果都唔好信...因為係超牛口味ONLY.

評分

查看全部評分

又係神級!

超牛兄:近排你是否神神地?  
回復

CKKeung 發表於 2012-7-6 17:31
又係神級!   

超牛兄:近排你是否神神地?    ...

我等緊...RUMOR部540
回復

CKKeung 發表於 2012-7-6 17:31
又係神級!   

超牛兄:近排你是否神神地?    ...

我現在放工都唔夠胆落旺角...要即返屋企.....
回復

都唔係公平比試
回復

Law記 發表於 2012-7-6 17:34
都唔係公平比試

點解呀..
回復

My goodness... super pretty!

The goddess of all cables.  Longing for the report...
回復

supercow 發表於 2012-7-6 17:41
點解呀..

Odin 同Cardas Clear 價位可能接近, 但Madison就...
回復

超牛兄,呢條係咪廠線diy嚟㗎
回復

Law記 發表於 2012-7-6 17:45
Odin 同Cardas Clear 價位可能接近, 但Madison就...

哈哈....BLIND TEST...其實三條線價位都唔接近.....如果MADISON WIN...
回復

ke1 發表於 2012-7-6 17:48
超牛兄,呢條係咪廠線diy嚟㗎

係....
回復

supercow 發表於 2012-7-6 17:49
係....

快d駁落部540試吓啦
回復

supercow 發表於 2012-7-6 17:48
哈哈....BLIND TEST...其實三條線價位都唔接近.....如果MADISON WIN...   ...

自己玩blind test
定係下個禮拜六活動預演
回復

又係大師版ODIN,其實有冇人用大師版和原廠版對比過呢??

插頭和焊錫不同,分別是多少呢???

回復

rogers910 發表於 2012-7-6 18:06
又係大師版ODIN,其實有冇人用大師版和原廠版對比過呢??

插頭和焊錫不同,分別是多少呢???

i want to know too!
回復

又放毒!
回復

睇唔到, 睇唔到
回復

呢條咩線嚟架!我睇唔到.......我睇唔到.......我睇唔到.......
回復

supercow 發表於 2012-7-6 17:49
係....

厰綫都用古河炭頭?有冇搞錯
回復

好奇同原裝線的差別~
回復