新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 49895|回復: 153

[分享] 音響係女性嘅敵人!

火.. [複製鏈接]
於FB之中,看到一句「音響係女性嘅敵人!」而且有人讚好,不是太認同於是作了以下的留言:

「唔一定, 我識好多影音友個老婆都唔當影音係敵人, 甚至都幾享受。講真, 唔怕得罪講句, 那些唔喜歡老公家中套野既老婆,問題不在她身上, 而係個老公唔識校好D聲, 女人對耳比男人敏感好多, 所以D聲唔靚就會聽到心煩, 覺得好大聲, 其實就係聽得出套野出黎既聲好多男人聽唔到既雜訊同失真。

我老婆之前都唔比我玩, 因為聽出面那些套裝野時聽得好辛苦, 但我套野SET好哂之後, 佢都唔知幾享受, 成日同我一齊睇MOIVE同睇演唱會。我見識過好既組合既家庭, 個女主人都完全有野, 如果你識一個女主人好反對老公玩影音, 我估多數都係個男人唔識玩。」~白影

「haha~~我唔係男右唔識玩,而係個廳唔係成千尺囉.....仲買7.1...=_=(如果有一間房俾佢自己做音響房,我理得佢放100.1入去吖~XD)」~網友

「如果地方唔夠, 7.1出黎既效果可以比5.1差, 因為音場定位散同亂。我始終覺得, 一套野如果SET得好, 係人都會喜歡同享受, 因為追求美好既野, 係人既本能, 正如見到好食既野, 會流哂口水一樣, 如果套野出黎既聲, 厚, 暖, 實, 甜, 就不論男女老幼都會喜歡, 我家2歲個細路, 平時唔可能坐定定超過3分鐘, 但一開套野, 佢就會就位, 是人的本能。我意思是, 其實未必係因為地方大細問題, 因為我地方都好細, 我對坐地都攪到無乜位走動, 而係你家中套野未出到令你感動既聲音, 可能係你耳仔好, 要求高, 亦可能仲未校得好。」~白影

========================================

唔知大家點睇, 我始終唔認同音響同女人一定係對立既關係, 除左因為個男人為了影音而花費很多, 令女主人不快, 但這已是非本質的問題, 即係未音響本身既問題, 而係洗太大既問題, 個女人係因為D錢, 而唔係套野既本質。
錢當然是問題。

她寧願你花一千元給孩子上課外活動/興趣班,也不想你花500元換電源線,只少我家一個如是。

回復

錢當然是問題。

她寧願你花一千元給孩子上課外活動/興趣班,也不想你花500元換電源線,只少我家一個如是。 ...
horace_tsang 發表於 2010-11-17 16:24

哈! 明! 因為我家都一樣!
回復

錢當然是問題。

她寧願你花一千元給孩子上課外活動/興趣班,也不想你花500元換電源線,只少我家一個如是。 ...
horace_tsang 發表於 2010-11-17 16:24

相反地,男仕也祗為自己的汽車,音響,....玩具!花費.著急!
回復

她寧願你花一千元給孩子上課外活動/興趣班,也不想你花500元換電源線 x 2

買衫買鞋冇二手價就乜都買, 有二手價既HI FI 就話晒錢
買HI FI 錢我既, 唔比買, 買衫買鞋又係我既, 乜都買
日日放工即刻返屋企玩HI FI都唔比玩, 咁咪日日出街玩囡囡囉
回復

她寧願你花一千元給孩子上課外活動/興趣班,也不想你花500元換電源線 x 2

買衫買鞋冇二手價就乜都買, 有二 ...
大英雄 發表於 2010-11-17 16:53

睇吓邊類女人喇  有d唔係咁既
回復

真係慘 ~"~
回復

相反地,男仕也祗為自己的汽車,音響,....玩具!花費.著急!
iwantbd 發表於 2010-11-17 16:45

以前我會答係, 依家多左個小朋友, 發現會著急佢既野多D,
應該咁講, 不論男女都會為左佢喜愛既人而花費同著急, 問題只係咩, 唔同人, 唔同時間都會有唔同既答案。
回復

"日日放工即刻返屋企玩HI FI都唔比玩, 咁咪日日出街玩囡囡囉" --->師兄真幸福…..
回復

錢當然是問題。

Right!...
回復

又中....!
回復

又中....!
ryanenen 發表於 2010-11-17 17:08

師兄好似好身同感受BO
回復

師兄好似好身同感受BO
白影 發表於 2010-11-17 17:16

真係一矢中的.... 所講既情況,係我尼講,愈尼愈嚴重
回復

真係一矢中的.... 所講既情況,係我尼講,愈尼愈嚴重
ryanenen 發表於 2010-11-17 17:19

咁大件事? 咁有無同老細好好講下, 溝通係好重要架, 唔好比情況「愈尼愈嚴重」
回復

師兄好似好身同感受BO
白影 發表於 2010-11-17 17:16

日日出街玩囡囡囉
回復

日日出街玩囡囡囉
大英雄 發表於 2010-11-17 17:31

哈! 你地就好啦, 我無錢咁做, 哈!
回復

咁大件事? 咁有無同老細好好講下, 溝通係好重要架, 唔好比情況「愈尼愈嚴重」 ...
白影 發表於 2010-11-17 17:26

乜都係為小兒著想, 吾係使錢問題,
係無哂私人時間, 私人空間,
佢根本無興趣睇戲,只覺得嘈,
睇d台湾電视就笑到格格声,唉!
回復

內涵既問題, 好多港女都係咁,,,,,
回復

>>>>>>>>>>>>內涵既問題, 好多港女都係咁,,,,,

唔好咁講啦! 內涵既問題, 男女都有。祇是女性的注意力一早分散了在另一半及孩子身上。同時,從少父親/兄弟也不會和姊妹們討論hi-fi,沒有人引導,又何來會喜歡hi-fi呢!

女性行這條路是好孤獨的,至少我有這感覺。

>>>>>>>女人對耳比男人敏感好多!  
同意! 好聲音甚至都幾享受,這是事實!
回復

>>>>>>>>>>>>內涵既問題, 好多港女都係咁,,,,,

唔好咁講啦! 內涵既問題, 男女都有。祇是女性的注意力一早 ...
purple 發表於 2010-11-17 19:40

Not alone, we have 女 hi-fi friend here too.....
回復