新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2946|回復: 6

[頭帶式] Klipsch Image A5i Sport (最新入耳式運動耳機)

Image A5i Sport 入耳式運動耳機

A5iSportBack.jpg A5iSportBoxFront.jpg

Klipsch 最新的入耳式運動耳機 Image A5i Sport 配合獨有 Full Range KG15 動圈
式單元,提供細緻無遺的音質。為方便運動用家,Image A5i Sport 採用防汗水設
計,可增加其耐用性。

A5iSportLS9.jpg A5iSportLS12.jpg

另外它的掛耳式設計配合柔軟和靈活的專利橢圓形耳膠 (Contour Ear Gel),安全
貼合,輕輕地繞在您耳朵內。耳機特別用上Kevlar 防糾纏線材,可承受拉力,穩
定地在你艱苦鍛煉期間陪伴左右。另外,亦備有話筒,支援iPhone,可滿足大眾
用家需求。顏色選用鮮豔亮眼之綠色,設計與音色同樣令人愛不釋手。

A5iSportController.jpg 耳筒線上配備三鍵式搖控按鈕,支援 iPhone、iPad 及
iPod,提供選曲、音量調校及通話之功能。

單元 KG15 動圈單元
頻率響應 10Hz-19kHz
阻抗 17Ω
靈敏度 107dB

附有四對不同尺寸耳膠 (小、中、大) 及攜帶袋,方便收藏。

Q&A: Klipsch 專利橢圓形耳膠與其它品牌之分別

市面上大部份耳機都是採用圓形耳膠,而Klipsch 耳機則採用專利的特製橢圓形耳
膠(Oval Comfort Fit Ear Tips)。原因何在?

Klipsch 經過市場調查,了解顧客對高質素耳機的看法和要求,發現“舒適”是大
部分顧客選購耳機的最重要因素。因此Klipsch 與美國印第安那大學(Indiana
University)合作,研究了專利的特製橢圓形耳膠(Oval Comport Fit Ear Tips) 。

根據人體工程學研究出來,發現人的耳道其實是橢圓形的。因此橢圓形的耳膠,可
減低聆聽時所產生的不適外,還大大提升隔音和低音回饋的能力,使音效更加細緻
分明。

零售價:HK$990
我幾喜歡呢個牌子晚耳機,鐘意佢既空間感夠寬,聲音好似由好遠傳過來咁,好舒服。
回復

Siupaktao 發表於 2012-12-20 23:36
我幾喜歡呢個牌子晚耳機,鐘意佢既空間感夠寬,聲音好似由好遠傳過來咁,好舒服。 ...

但係佢嘅大喇叭又唔係咁喎...
回復

chrisclw 發表於 2012-12-20 23:41
但係佢嘅大喇叭又唔係咁喎...

好在有你提醒,我用緊呢個牌子中置,諗住轉用埋佢對前置,因為貪佢經濟,可以介紹其他比我嗎?Chris

我宜家用緊a-JAYS,後悔到爆啦,二三佰蚊既Sony都好過佢。初初買番來煲左成個月都無低音既?打電話番廠問,佢話佢地牌子出名低音勁,叫我攞番去檢查,檢查結果話有部份野真係壞左,佢地好好,即刻換套全新既比我,可是用左成年有多,音色依然............

有次行過旺角地庫商場,無無聊聊續個牌子耳機去試,Klipsch比我留下深刻印象。
回復

Siupaktao 發表於 2012-12-21 10:12
好在有你提醒,我用緊呢個牌子中置,諗住轉用埋佢對前置,因為貪佢經濟,可以介紹其他比我嗎?Chris

我 ...

你睇戲多嗎?用緊佢邊隻中置?

Klipsch耳機真係未試過,搵日去試下先
回復

chrisclw 發表於 2012-12-21 14:44
你睇戲多嗎?用緊佢邊隻中置?

Klipsch耳機真係未試過,搵日去試下先

我用緊 RC﹣52, 聽歌同睇戲各半啦,只會聽流行曲多。
回復

Siupaktao 發表於 2012-12-21 15:38
我用緊 RC﹣52, 聽歌同睇戲各半啦,只會聽流行曲多。

你打算洗幾多落前置先?
回復