新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 34589|回復: 60

[分享] 潛能發揮。。

今日收到位好朋友電話{:5_99:}

叫我收工去一處地方。依時到達。原來有一位音響界前輩等緊我!!!

眼前一亮。。。前輩正是音響界人所認識的((大草先生))。。。。。。

嘩嘩!!!!入到佢的音響房間眼前正是我現時用緊的喇叭Focal DiabloUtopia書架喇叭。。

前輩問我聽開什麼CD音樂!!他便播放我所說CD音樂。!。!當時真的有點緊張!!!究竟物事呢??

一開聲!!!!哎呀!!!!幣幣!!點解我屋企對喇叭出唔到咁靚聲!!!低頻!又圓!又沉!簡直會以為係對座地在面前!!!

整體速度快而清!!!聽聽下成對喇叭好像消失在房間中!!

原來對喇叭可以咁利害。我諗在我家中連十份一都未發揮到!!!!

就連玩AV。5。1 都唔駛用拾仔。。

大約聽左40分鍾後!!前輩找我的原因是。。

((((器材用得對。。某些配件用錯左。。。 )))

所以。我的器材連喇叭(現時)未能盡情發輝到頂點!!

得到(大草前輩)指點後回家即刻收起晒D野!!!!!果然不同

真係!!!好多謝前輩今日指點!!!!!!

下次會到(大草)前輩一開眼界。佢家中黑馬!!!

註。。大草先生和藹可親。。。。又好人。。。

評分

查看全部評分

有咩秘技先,分享吓好喎......
回復

我都好想知有咩野秘技
回復

我都好想知有咩野秘技
kachow 發表於 2010-11-27 01:46

話明---秘技!:shutup:
回復

有咩秘技先,分享吓好喎......
kleehkg 發表於 2010-11-27 00:25

嘻!!第一首先收起對浮磁唔好用!!(大草)前輩解析個中原因!!
回復

有大師指點迷津,好羨慕!
回復

嘻!!第一首先收起對浮磁唔好用!!(大草)前輩解析個中原因!!
BOY 發表於 2010-11-27 05:25

仲有咩招數可以分享吓,唔用浮磁跟住做咗d物野去改善
回復

恭喜BOY哥......下次有好野記得叫我呀..........
回復

恭喜BOY哥......下次有好野記得叫我呀..........
cyberken 發表於 2010-11-27 09:37

帶埋小弟抆衫尾去見識下{:5_99:}
回復

KACHOW兄, 你都係用新既JMLAB, 一定好關心有D咩秘技.
回復

BOY 發表於 2010-11-27 05:25

1. 個中原因 ?? what's that ?? 快d 講
2. 第一, then 第二呢 ??
回復

分享一下, 益少少俾我地 D hi fi 同好喇.....
回復

分享一下, 益少少俾我地 D hi fi 同好喇.....
埃澤多 發表於 2010-11-27 11:51

得得!!!我一定講!!!!但我現在要執執D器材先!!!!

稍後再上來和大家分享!!!!!
回復

好心急呀, 快D講啦..
回復

來了來了。。。
首先要照緊記以下三點。。。
1/買野唔好心急,唔好一出新野就亂買
2/寧願買貴唔好買錯
3/試過先好買

之後就是消磁的重要性!!!
因所有音響器材入面都有金屬,由其是(鎳)更加聚磁。。。
家居內佈滿磁場。。。所以最好有一個消磁的工具。。。有了它們好多野都會不再一樣。。。
昨晚大草兄拎左一隻CD 出來。。。問我覺得消磁有無用。。。我答半信半疑。。因為總係覺得只是廣告野。。。
點知。。。
佢就二話不說。。。拿起CD去清磁。之後播給我聽!!
嘩!!!唔同晒!!音牆寬闊左。每粒音符有清楚連貫性!就連低頻也圓起來!!
但未算!第二步。。用除靜電器在CD上打圈消靜電!!!
再將先前音譯。再加強更上層樓!!。。。。。。噢。。我投降啦!!!!

一隻消磁後碟。。威力不可小看。。消靜電器也不可缺!!
還有(電源線)用到咁上下時間!!也要拿去消磁一下。。因電源線長期使用下也會有磁的全在!
消磁器最好放位置遠離器材!。。
便宜玩法之一絨布作吸音工具!

也可用一隻好CD墊來減諧震!!
今次我真係改觀左。以前不太相信的小工具。。
回復

冇面見人乎?
回復

來了來了。。。
首先要照緊記以下三點。。。
1/買野唔好心急,唔好一出新野就亂買
2/寧願買貴唔好買錯
3 ...
BOY 發表於 2010-11-27 17:14

Boy兄
電源線消磁方面,剩係頭尾插消磁,定係連線身都要做消磁
回復

boy哥,同你去係咪害咗你呢?我成日想,你每去一次只會中毒更深,不能自拔....
草哥的功力+音响技術的環境+器材的配搭......
聽時很開心....
返到屋企就....
回復

[quote]boy哥,同你去係咪害咗你呢?我成日想,你每去一次只會中毒更深,不能自拔..
草哥的功力+音响技術的環境+ ...
蒲東 發表於 2010-11-28 00:02 [url=http://w
ww.hiendy.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=116778&ptid=4709][/url]
[/quot
浦東兄!!!!!多謝你就真啦!!!

中毒就中梗!!但我唔驚!識到前輩先係最緊要!!!!
(音响技術)內試音室真係好正!!
開始。相信一些配件用品是不可小!!!

入到去都唔想出反來!!!!加上有音響聽就連時間都唔知日與夜!!!!!
回復

Boy兄
電源線消磁方面,剩係頭尾插消磁,定係連線身都要做消磁
gundamfix2005 發表於 2010-11-27 23:43

連線身。整條消磁!!!!
回復