新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 38238|回復: 50

[喇叭] 你好啊~ 新仔想換SPEAKER 有咩好意見?

大家好啊~ 小弟剛買了2012 的HONDA JAZZ EXN
其實原廠音響都OK , 仲加左錢UPGRADE左個車機 :KENWOOD DDX4031BT
不過聽耐左又有小小唔夠爽咁
想問下有咩CAR SPEAKER 好介紹? 個車機好似有 4 X 50W OUTPUT
無TWEETER位 所以我唸要用全音域SPEAKER

我聽唱都比較雜 POP, JAZZ,CLASSICAL,
DISCO個D就唔好
屋企用BOSE 301
有咩係CAR SPEAKER 界好用的呢? 新手乜都唔知 唔好意思

同埋我想問下個大面板車DVD FUNCTION 裝左係米犯法?
而家HONDA 無幫我接PARKING 線 所有VIDEO都播唔到
接反有無RISK? 謝謝大家啊~

評分

查看全部評分

你好師兄 , 先恭喜你新車落地 , 路路平安 ~

一般原廠車的跟車喇叭都比較基本 , 通常會用單一隻喇叭做全音就算 , 情況就好似你所講的會"唔夠爽" .

就你所見 , 因為正正無高音單元 , 所以一般就會感覺濛同暗 .

而你的車喇叭位置仲要係前腳低 , 情況更壞 .

HONDA JAZZ1.jpg

而你車上的喇叭就同以下圖片一樣 , 為6"全音單元 .

如果換喇叭 , 通常都會直上6"半二路同軸單元或二路分音分離式單元 , 而我個人見議係直上二路分音分離式單元比較好 .

以下有兩種品牌喇叭 , Pioneer 1~1.5k左右 , Morel 2k左右 , 一個日本一個意大利品牌 , 一般歐美品牌聲音較為厚暖 .

Pioneer TS-D1602R 16cm 2路分音揚聲器

Pioneer TS-D1720C 17cm 套裝分離式揚聲器系統

MOREL MAXIMO 2-way 套裝分離式揚聲器系統

而改裝大面板車機去睇DVD影像前座係犯法的 , 後座就可以觀看 . 你可以去運輸處網頁睇返細節 .

LINK : http://www.td.gov.hk/tc/home/index.html

如果你接返PARKING 線 , 而你睇VIDEO果時比阿SIR見到 , 係會抄牌同要改返部機ge , 風險要自己平估了 .

評分

查看全部評分

回復

哇~ 好謝你呀CHING! 我係GOOGLE SEARCH左好多日都無乜資料
而你的資料對我十分有用啊!
圖文並某~ 真係直頭要請CHING食飯報答!

咁我都係唔裝反DVD條線 用IPAD睇幾好~

不過都想問一下 我而隻機頭推CHING介紹既SPEAKER夠用嗎? (我唔係喜歡大聲,只喜歡聽落舒服)
同埋我裝TWEETER係米一定要開洞? (我唸都要)
回復

neotam 發表於 2013-2-3 12:29
哇~ 好謝你呀CHING! 我係GOOGLE SEARCH左好多日都無乜資料
而你的資料對我十分有用啊!
圖文並某~ 真係 ...

我介紹你用呢D喇叭都好易推 , 一般音響機頭都可以應付 .

而裝TWEETER唔係一定要開洞 , 可以靠貼雙面膠紙的方法裝在標板面或門板上 , 位置可以同師傅相討 .
回復

好詳細,勁..........
回復

stevenclub2002 發表於 2013-2-3 22:26
好詳細,勁..........

客氣 , 最緊要幫到大家 ~
回復

唔該哂C HING~ 我裝好打反個評上來~
謝謝!

評分

查看全部評分

回復

neotam 發表於 2013-2-4 08:15
唔該哂C HING~ 我裝好打反個評上來~
謝謝!

Enjoy .
回復

kelvinchow8 發表於 2013-2-1 20:00
你好師兄 , 先恭喜你新車落地 , 路路平安 ~  

無私既份享
回復

師兄真係唔該哂~ 我換左MOREL上去啦~ 拆左先知原來原車個對SPEAKER咁薄弱 (不過仍然覺得佢D聲合格)
好有歐美口味既喇叭 如果我比原裝5分 會比E對7.5分 (唔睇價錢只看音質)
如果計埋$$ 佢可以有9分呢

評分

查看全部評分

回復

neotam 發表於 2013-2-25 11:33
師兄真係唔該哂~ 我換左MOREL上去啦~ 拆左先知原來原車個對SPEAKER咁薄弱 (不過仍然覺得佢D聲合格)
好 ...

恭喜 !

起碼宜家應該有返D高音 , 無之前甘濛 , enjoy ~
回復

想補充一下 我本來係旺角AES 買MOREL的
都搵左好多間係佢有賣
包裝$1780
唔包$1500
老細SUGGEST我可以試下自己來唔得補反$280去裝
怎知元朗原來有間叫GREAT SOUND 震聲 專做MOREL
$1500 包裝⋯⋯ DEALER來的
我住元朗廢事出各旺角裝 所以搵左佢幫手裝
佢裝得好好 本來好多人都係是但貼個分頻器係車門
佢就同我拉好線裝反入車 唔怕入水
TWEETER放A柱都放得好靚仔見唔到線
老老實實佢熟手都裝左粒幾鐘 好在我無自己來...

評分

查看全部評分

回復

neotam 發表於 2013-2-26 10:22
想補充一下 我本來係旺角AES 買MOREL的
都搵左好多間係佢有賣
包裝$1780

最早期MOREL全香港得1~2間做 , 佢係其中一間 ! Great sound手工唔錯 , 庒好多大改音響 ! 師兄你搵啱鋪頭 !
回復

kelvinchow8 發表於 2013-2-26 14:23
最早期MOREL全香港得1~2間做 , 佢係其中一間 ! Great sound手工唔錯 , 庒好多大改音響 ! 師兄你搵啱鋪頭  ...

WOW~ 原來係咁
見佢老細好似三十來歲 仲以為佢間野新開架TIM 哈哈~
回復

neotam 發表於 2013-2-27 16:01
WOW~ 原來係咁
見佢老細好似三十來歲 仲以為佢間野新開架TIM 哈哈~

佢庒音響D車間中都上書仔 , 對汽車音響都好有熱誠 . 雖然未到精細級 , 但係一定係手工級 !
回復

比你個POST毒到了,我部車係wish前期也可以更換嗎怕唔啱位。
回復

比你個POST毒到了,我部車係wish前期也可以更換嗎怕唔啱位。
回復

回復

raychf 發表於 2013-5-31 00:12

代師兄回答 ~ 可以 .
回復

Ok,換喇叭唔多覺唔洗申報

評分

查看全部評分

回復