新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[官方測試報告] racewong report - Soulution 520 / 501

racewong 發表於 2013-5-13 16:47
KACHOW話煲兩年呀! 你慢慢煲啦. 哈哈.

係年半.. 不過1哥好似係mkII..可能要2年..  

我舊年訪問過佢...Soulution CEO Cyrill Hammer

我話我用Focal Scala, 我見歐洲你地擺Show都會用Focal, 我問佢我對Scala 用邊款後級先夠玩..

點知佢一野指左去部最平既合拼機530, 佢話足夠有餘, 佢係德國擺show, 501可以推Focal二佬Stella絕無問題. Scala對Soulution 501黎講濕濕碎..
回復

嘻嘻, 我都話你找死ga la。不過上次聽SOLUTION時真係比佢清泉般的聲音所迷到。
回復

i suggest,u may change your form a little bit for the future..,

as sometime...there is really no WIN or Lose.. = they may be same level of nice but different kind of nice... even personal preference some area may really be 1:1 , this song..A is a winner.., other Song..B is a winner.. or even ..not sure which is a winner...

nice report..  can be better  just my 2 cents

more over..if above finding is all truth.., it also suggest.. AR + pass with different speaker position may win too , which found to be better dynamic..and comparatively let;s down by the image quality.. .. etc.... they may be related.. haha

回復

藤原拓海 發表於 2013-5-13 16:54
你就更係多野玩啦

當然啦, 餅主福利喎!
回復

kachow 發表於 2013-5-13 16:55

我舊年訪問過佢...Soulution CEO Cyrill ...

你又自己毒自己...哈哈.
回復

morel 發表於 2013-5-13 17:24
嘻嘻, 我都話你找死ga la。不過上次聽SOLUTION時真係比佢清泉般的聲音所迷到。 ...

對501擺o係我屋企個SOLIDSTEEL 6.3, 都不知幾鬼好鬼呀!

推屏風既表現比推iof更靚更強!
回復

hahayanyan 發表於 2013-5-13 17:28
i suggest,u may change your form a little bit for the future..,

as sometime...there is really no ...

收到, 謝謝意見.

如果HIENDY有日可以有一間SHOWROOM, REPORT就可以更加完美了.
回復

racewong 發表於 2013-5-13 17:57
收到, 謝謝意見.

如果HIENDY有日可以有一間SHOWROOM, REPORT就可以更加完美了. ...

a proper ROOM ...= better quality = more projects..= more income..la
回復

racewong 發表於 2013-5-13 17:57
收到, 謝謝意見.

如果HIENDY有日可以有一間SHOWROOM, REPORT就可以更加完美了. ...

餅主, 您家已是半個Showroom喇
回復

kachow 發表於 2013-5-13 16:55

我舊年訪問過佢...Soulution CEO Cyrill ...

為有慢慢煲啦
回復

racewong 發表於 2013-5-13 16:11
咁奇怪?!

soulution都矇?!

我估係相對啫!如果唔係又點會出新電源技術。
等我又出一分力,補充一下廠方睇法,睇番訪問,佢話傳統電源有一個難以克服嘅缺點,就係當需要能量時,電壓會自然下降,令到控制力下降,影響聲音質感,鮮明度等等,
而喺訪問中好搞野話,基於新技術表現出色,所以決定'上移'到7系。
並事先張揚話新7系肯定令大家驚艷!

評分

查看全部評分

回復

件件精品.............
回復

版主好耳福,支持版主入手Solution 讓我們家訪
回復

tst123 發表於 2013-5-13 21:42
版主好耳福,支持版主入手Solution 讓我們家訪

師兄,撐您idea
回復

IMHO $128,000 price tag for Swiss Soulution entry pre seems not expensive in comparison with other crazy Hi-End price.

回復

一對501mono對710差吾多價錢又點睇?
回復

槍板主,我「硬係」覺得,要推屏風,一定要用一對大電流膽mono。

我心中成日都會「仍住」,Rogue Audio Apollo 會好啱推。

不如你試下啦。
回復

支持鎗王继續搵好野分享,正所謂一分錢一分貨,瑞士貨品,都好善於播放細緻音樂,正!
回復

bcychung 發表於 2013-5-14 05:06
槍板主,我「硬係」覺得,要推屏風,一定要用一對大電流膽mono。

我心中成日都會「仍住」,Rogue Audio Ap ...

我之前想買入Rogue Audio Apollo架, 不過太高身, 入唔到SOLIDSTEEL 6.3咋.
回復

racewong 發表於 2013-5-14 08:47
我之前想買入Rogue Audio Apollo架, 不過太高身, 入唔到SOLIDSTEEL 6.3咋.

版主

請問Rogue 聲底如何? 以一對250wpc monoblock 來計、佢真係賣得好平
回復