新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: benson26

[品牌] krell 同好會

thanks
回復

被毒害!剛買!滿意!
回復

開頭用跟机線!唔掂!不過都已好過舊机好多!舊机用了六年($11500)!禽日再改壯條isoclean focus電線去20A!又另一個天地!煲了十小時,,,,一路變!不過覺得都幾熱!開好大聲煲(105)
回復

個地盒遲D朋友還番比我再加上去睇下又可否再進步!
回復

終於入手 Krell 前級, 仲可以解 AAC 5.1, 有驚喜

回復

yuppi 發表於 2013-8-30 14:13
終於入手 Krell 前級, 仲可以解 AAC 5.1, 有驚喜

C hing , 你部 Sunfire 係 7401 定 7201?推咩野喇叭呀? 指教指教
回復

mark16365 發表於 2013-8-30 15:00
C hing , 你部 Sunfire 係 7401 定 7201?推咩野喇叭呀? 指教指教

7401 推 MS Performance 6
回復

其實 D class Amp 推出來d聲同A/B class 果d 有無好大分別呢?  
回復

yuppi 發表於 2013-8-30 15:10
7401 推 MS Performance 6

其實 D class Amp 推出來d聲同A/B class 果d 有無好大分別呢?  
回復

mark16365 發表於 2013-8-31 04:09

只用過 LX-83 呢部 Class D 合併, 以當時技術黎講聲音快上快落, 不過聽講新款 class D 後級已有改善.

個人認為前級對聲音影響比較大及重要, 後級對喇叭推動力影響比較大
回復

yuppi 發表於 2013-8-31 10:24
只用過 LX-83 呢部 Class D 合併, 以當時技術黎講聲音快上快落, 不過聽講新款 class D 後級已有改善.

個 ...

其實我都聽過一次呢部Amp不過係7201,又係krell Foundation 前,喇叭M&K S150T ,力量同速度感都夠,個sales 話7401仲正,所以心思思都想試下,但見很多C hing對d class 後級都好似好抗拒,所以都有些遲疑,見到C hing用緊所以多口問句。
回復

mark16365 發表於 2013-8-31 11:32
其實我都聽過一次呢部Amp不過係7201,又係krell Foundation 前,喇叭M&K S150T ,力量同速度感都夠,個sal ...

Sunfire 吾係 Class D.

回復

yuppi 發表於 2013-8-31 11:40
Sunfire 吾係 Class D.

下唔係呀,個sales同我講sunfire 部amp 係d類喎,事源我問佢點解部7201咁細同咁輕都出到7x200W 8ohm 咁勁,佢同我講因為佢係d類所以可以咁細同輕
回復

mark16365 發表於 2013-8-31 11:51
下唔係呀,個sales同我講sunfire 部amp 係d類喎,事源我問佢點解部7201咁細同咁輕都出到7x200W 8ohm 咁勁, ...

佢吾需要咁大部因為用咗專利 power supply - Tracking Downconverter, 所以吾需要用又重又大型 Heat sink 散熱., size 細咗.

http://www.sunfire.com/whitepape ... fier_Whitepaper.pdf

回復

yuppi 發表於 2013-8-31 13:53
佢吾需要咁大部因為用咗專利 power supply - Tracking Downconverter, 所以吾需要用又重又大型 Heat sink ...

多謝C hing 資料,我正話都上左sunfire website 求証,証實左佢係A/B class ,哈可以放心買囉 ,Thx C hing
回復

mark16365 發表於 2013-8-31 14:12
多謝C hing 資料,我正話都上左sunfire website 求証,証實左佢係A/B class ,哈可以放心買囉 ,T ...

如果喇叭吾大食 7201 已經好夠用, 仲吾駛煲已經好靚聲.
回復

yuppi 發表於 2013-8-31 14:17
如果喇叭吾大食 7201 已經好夠用, 仲吾駛煲已經好靚聲.

哈有大買大呀
仲有一個問題想請教C hing (希望唔好炎我煩),不管價格,sunfire 7401同Lexicon ZX7 ,你覺得邊部會好d.器材: Lexicon MC12b ,M&K 5000全套,謝謝
回復

mark16365 發表於 2013-8-31 14:27
哈有大買大呀
仲有一個問題想請教C hing (希望唔好炎我煩),不管價格,sunfire 7401同Lexicon ...

Sure ZX7, 不過兩倍價錢冇可能吾係考慮因素.....

7401: 厚道少甜

ZX-7: 好實在, 如低音單元八吋或以上真係好掂 , 六吋以下可能有點快.
回復

報到!小弟用老krell ksa50s
krellj家族最小推力的
回復

Krell 550 用家報到

2015-07-16 17.26.57.jpg
回復