新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20678|回復: 26

[喇叭] Odyssey 想換喇叭

Odyssey 想換走對原裝喇叭, 主要聽女聲、特別喜歡吉他聲. 有冇好介紹?
唔換AMP只換喇叭, 預算二千啦

評分

查看全部評分

師兄好 , 容許我介紹兩隻兩千頭嘅分音組合比你 , 因為低一級都去到千尾 , 我個人覺加多少少都值得 .

1) MOREL TEMPO 2 WAYS 6 : 呢套三頻平衡 , 人聲厚暖 , 高音較柔 . 聽男女聲為主 -

2) FOCAL P165 V30 週年版 : 呢套輕微傾向中高 , 樂器分析力質感都好 , 高音較利較出 . 聽古典樂/樂器為主 -

回復

kelvinchow8 發表於 2013-4-22 21:30
師兄好 , 容許我介紹兩隻兩千頭嘅分音組合比你 , 因為低一級都去到千尾 , 我個人覺加多少少都值得 . {:1_69 ...

專業!!
回復

iwantbd 發表於 2013-4-22 22:51
專業!!

都係問D朋友佢地講 ..... 都係果句 , 耳聽為實 .
回復

kelvinchow8 發表於 2013-4-22 21:30
師兄好 , 容許我介紹兩隻兩千頭嘅分音組合比你 , 因為低一級都去到千尾 , 我個人覺加多少少都值得 . {:1_69 ...

感激
邊處有得買同試聽呢? 有冇可靠/手工ok的鋪介紹安裝嗎?  
回復

paulching 發表於 2013-4-23 07:46
感激
邊處有得買同試聽呢? 有冇可靠/手工ok的鋪介紹安裝嗎?

師兄近邊區 ?
回復

kelvinchow8 發表於 2013-4-23 09:28
師兄近邊區 ?

住馬鞍山, 工作何文田
THANKS
回復

paulching 發表於 2013-4-23 10:31
住馬鞍山, 工作何文田
THANKS

See PM .
回復

大部份Honda車既車門都非常單薄比豐田更甚, 所以原裝位換咩靚喇叭出嚟既聲都好飄冇焦點~如果有要求既用家建議最少將頭車門及尾"琴"門貼一層隔音料...呢d $絕對值得花(當然要平又係D.I.Y啦...老實講真係好簡單剪剪貼貼, 就算度唔啱位咪剪多塊補上去囉~係拆門飾件困難少少啫,不過如果自己一手拆記住上鑼絲既位& 留意d飾件扣位唔好用死力拉爆佢...基本就算新手我估都係兩三個鐘完成"簡單"隔音, 順便換埋喇叭...一舉兩得)再進階d睇下車門同飾件之間有冇虛位加到"Spacer" 如果可以既加多層spacer空間感及寬容度更高, 原本喇叭果度d Bass馬上返晒嚟....攪掂晒就關門上車感受下啦..包你會陰陰咀笑出嚟...!! 呢幾個鐘冇白費的, 當然如果自己係"富貴"手大把錢就俾錢人做啦...

評分

查看全部評分

回復

No. 1果set Morel Tempo 係我極力推介俾朋友既喇叭~$2k幾質素極高加上三頻中庸, 大部份用家升級進階應該冇投訴...不過留意坊間有假貨好耐了~注意!!

評分

查看全部評分

回復

titus614 發表於 2013-4-25 08:22
大部份Honda車既車門都非常單薄比豐田更甚, 所以原裝位換咩靚喇叭出嚟既聲都好飄冇焦點~如果有要求既用家建 ...

隔音真係冇時間自已攪啦...... 工作忙, 屋企仲有隻B --
如果budget有限只做一樣先, 做隔音定換speaker好呢?  
回復

paulching 發表於 2013-4-25 09:43
隔音真係冇時間自已攪啦...... 工作忙, 屋企仲有隻B --
如果budget有限只做一樣先, 做隔音定換s ...

我覺得真係一齊做好D啦...因為同樣要打開車門飾件, 飾件既嘢開得越少越好...唔係既話飾件有機會鬆咗行車可能會有什音...而且一次過換晒果種驚喜真係大好多...簡單講就算關門聲都真係明顯扎實咗~有D歐洲車Feel~~~!! 不如儲多一排錢一次過攪好過啦...你可以到時就禁買走喇叭走去做隔音工程果d舗頭拍佢膊頭俾多兩三百蚊師傅飲茶錢叫佢師傅裝埋佢啦...反正佢工序一定要拆喇叭攪(不過可能自己要事前準備spare喇叭線駁分音...), 禁樣一次過攪應該手工可以慳到dd禁多啦~~我個人睇法 !!

評分

查看全部評分

回復

paulching 發表於 2013-4-25 09:43
如果budget有限只做一樣先, 做隔音定換s ...

一次過做會好D , 唔洗拆兩次收兩次人工 . 一般大約做一隻門 $800左右 .
回復

kelvinchow8 發表於 2013-4-25 14:22
一次過做會好D , 唔洗拆兩次收兩次人工 . 一般大約做一隻門 $800左右 .   ...

嘩~俾人攪 $ 8....8....8....8....800蚊 per 1隻門?? 全車做真係好甘喎...自己買3M料全車都係一千幾百~~不過如果私家車普通做頭門加尾琴都好見效了...七人車未攪過唔肯定 !!
回復

titus614 發表於 2013-4-25 14:40
嘩~俾人攪 $ 8....8....8....8....800蚊 per 1隻門??  全車做真係好甘喎...自己買3M料全車都係 ...

師兄有冇物料相,同埋可否介紹多些DIY過程(最好有圖)
回復

STANLEY2468 發表於 2013-4-26 02:12

師兄~我近呢幾年冇攪呢d嘢喇...以前我又冇刻意拍下處理過程, 不過我都search過"3M隔音棉" 既圖片, 你可以大概睇到物料樣貌及處理過程....不過我自己都有少少心得可以分享...
車門處理坊間有兩種: 可以拆開車門飾件&小心車窗開關插要拔走...之後就禁沿住道門貼(留意飾件d釘位唔好貼...); 另一種也是我採用的貼門內廊部份, 如果你打開飾件首先會見到一層防水膠紙要小心打開唔好整爛佢...打開之後就避開d骨廊嚟貼, 其實我自己經驗唔洗一張駁一張貼滿整道門~主要喇叭位既門板一塊~啫係司機位門既左下角同乘客位既右下角(留意門既低下有一個個去水位唔好蓋住去水) 之後隨意見到有一幅既位就剪裁大概大小貼落去直至平均分佈整道門~ok啦...因為貼內廊唔好貼得太大幅好容易頂住車窗上落(最好貼完先插回窗制開關是否正常上落到...才最後裝回飾件...)另外有一點要留意有d車種設計門框內廊落雨果時會濕得比較嚴重or年份太舊既車都有機會門內廊框會濕~禁樣情況唔適宜貼內廊好容易誘發生銹, 就用第一個方法貼在門板外部防水膠紙面算了...當然我意見貼內廊隔音好d同埋d聲改善得好d啦....另外其他地方例如尾箱尾琴甚至再深入d既地台其實難度唔高見位貼位啫唔多詳述了......再深入d仔細d講其實整體唔好貼得太密, 因為都會某程度影響音色出嚟既效果通唔通透, 會唔會過份隔音而裁減咗一d音域......等等!! 呢d真係只能靠做多幾次邊做邊改善喇...唔同車種都有少少改動~好難一一盡說明~~好喇差不多了zzz打字打到好累了~我已經盡量講解希望幫到有心D.I.Y人仕...啦!! 謝謝收看~~

評分

查看全部評分

回復

STANLEY2468 發表於 2013-4-26 02:12

呢度之前有提過少少 , 今晚再加圖 .

Link : http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D3
回復

多謝KELVIN 兄, 好有用比自己DIY........用
回復

corolladv 發表於 2013-4-26 11:25
多謝KELVIN 兄, 好有用比自己DIY........用

都係D手作仔 , 自己DIY幾好架 .
回復

titus614 發表於 2013-4-25 14:40
嘩~俾人攪 $ 8....8....8....8....800蚊 per 1隻門??  全車做真係好甘喎...自己買3M料全車都係 ...

先前有架7人車VELLFIRE老細覺得路燥嘈 , 全車做8k幾9k ......
回復