新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 35898|回復: 79

[影音組合] 一間獨立影音室的誕生

Hiendy 家訪交流室 ( 2011年1月號 之二 )

編輯 & 圖片: Pepsiman
文字: 豬賓

各位好,又到咗虎年年尾喇,雖然筆者與Pepsiman 都忙於打掃屋企及辦年貨,但係我哋一啲都無偷懶 ,仍然四出家訪 ,再次攞齊架生去幫有需要嘅會員「解毒」(有相為證) .....

成日聽人講玩HiFi要買乜買物,要加乜加物先至算得上真正發燒 ,而今次家訪對象Stanley (網名Stanley2468 ) 佢竟然為咗玩HiFi 而去整咗間HiFi 獨立房出嚟 ,你地話佢係仍係發燒定係發癲吖 ?不如我哋又去探討一吓呢位發癲友;吖唔係 ,係燒友嘅故事吖。

由東到西!

Stanley原本與太太居住於將軍澳某大型私人屋苑,閒時都喜歡聽吓歌,睇吓戲咁。直到有一日睇睇吓戲嘅時候,忽然間聽到門鐘聲,原來管理員嚟話樓上投訴佢開得太大聲,叫佢細聲啲咁話。大家都知道,投訴呢家嘢通常都係一不離二、二不離三架啦(呢度有兩位版主應該好清楚),Stanley自問每次都好小心控制音量,但係換來都係不停被人投訴,最嚴重一次係晚上八點睇戲都難逃被投訴嘅厄運。自此Stanley就覺得心灰意冷,屋企套HiFi都係擺多個玩.....。直至有一日,有個朋友邀請佢去家中作客,該位朋友係住在村屋的,自己同家人住一層,而樓上就建立咗一間HiFi獨立房,Stanley去到立即眼前一亮 ,那夥一度冷卻嘅心,為咗玩HiFi又再次燃起了 。與太太商量好之後,就決定有樣學樣去揾村屋喇。由於樓市暢旺,將軍澳層樓好快就賣出咗,亦因為家人住在荃灣,Stanley一心於該區揾樓,但一係就睇唔啱,睇得啱又比人反價 ,所以最後就放棄咗。退而求其次入咗去屯門揾,好彩俾佢揾到一個既價錢合理而又環境好嘅新村屋盤。就係咁,Stanley就由東面嘅將軍澳搬到西面嘅屯門喇。

獨立日

經過兩個多月裝修期,Stanley嘅新居終於入得伙。下層係佢起居同瞓覺嘅地方,上層除咗有一間15乘17呎嘅HiFi房之外,仲有一個可以容納一大班人BBQ嘅空間和洗手間,設備可以話十分完善。Stanley係一個駕車人士,本以為揸車往九龍返工車程會長咗,實情係時間差唔多;而太太搭西鐵返工除咗比以前快五分鐘之外,仲次次有位坐添。依家Stanley爆機爆到夜晚三、四點都無試過俾人投訴,唯一係太太投訴佢成日好夜都唔返去陪咗瞓覺啫 !  

獨立影音室的誕生

器材列表

投影幕: 110" KIKUCHI KCFM-110PG fixed white screen

AV Amp: Marantz AV7005 AV receiver

BDP: Cambridge azur 650BD player

Power Amp: NAD 218THX (推中置)
Parasound HCA-2200(推前置)
Ross MTA-1200(推後置)

CDP: Marantz CD5003 CD player

int. Amp:  Audio Space AS3.8i Vacuum Tube int amp

投影機: JVC DLA-HD100

SPK for AV
FL+FR Jmlab Chorus 716S

Centre Jmlab 800V

SL+SR Usher S520

SBL+SBR Jmlab Chorus 715LE

Subwoofer Matin Logan Dynamo x 2

SPK for Stereo
Jmlab COBALT 816S

Power bar:  SINE 30A

隔山買病牛!

Stanley喺睇過我哋後級測試會報告之後http://www.hiendy.com/forum/view ... &extra=page%3D1都忍唔住入咗部當日嘅亞軍,亦係被認為性價比極高嘅EMOTIVA XPA-5 後級玩吓。點不知部機返嚟玩咗無耐就着唔倒機,開機殼睇吓,以為係燒Fuse嘅小問題,點知換完Fuse又再燒過。由於部機响美國訂返嚟,所以Stanley就send咗個e-mail去美國代理度,希望能揾出壞機嘅原因,點知個「依貓」好似石沉大海咁,一直都得唔倒回覆。Stanley唯有自己抬部機去樂聞俾佢哋check,但又係好耐都無消息,最後只係同佢講部機隻牛燒咗,不過未得閒同佢整,咁Stanley又再次抬番部機走喇。及後有朋友介紹個位於屯門嘅師父幫佢維修,連工包料要二千多元,Stanley因為擔心維修嘅質素,所以最終都係放棄咗。幸好得到網友lulu sir嘅幫忙,美國嗰邊終於有回覆,將會寄番份零件俾Stanley自行更換,希望佢部後級可以早日康復,咁就唔洗再借朋友啲後級用啦!

技術分享

講咗咁耐,都係時候開機玩吓。首先攞隻「北極快車」試一試,一連試咗第二段---火車埋站一幕,第五段---車票飛出窗外一幕,以及第九段---火車在冰湖脫險一幕。聽感上,覺得中低頻比較濛,而且有啲散唔倒嘅感覺,不斷聽到「胡胡聲」,而超低頻又不足,冰湖一段畫面加上管絃樂墊底本應十分刺激,但係在現場完全感受唔倒緊張嘅氣氛。此時;Pepsiman接過遙控口器並按入Marantz 7005菜單睇睇,發覺前、中置喇叭set為large及full band(全頻輸出),並且將double bass開啓;Pepsiman立即將所有喇叭嘅分頻點劃一設定為80Hz,喇叭set為small,並將double bass關閉。再測試「北極快車」及「阿凡達」,聲音爽番晒,中置人聲更出,中低頻唔濛,超低頻力感返番嚟。Pepsiman解釋道:雖然坐地喇叭所出嘅低頻係俾書架喇叭為佳,但係始終與超低音有一段距離,前面三隻喇叭set為full band及double bass,前置與超低音一同負責低頻輸出,會使到中低頻及低頻過多,前置喇叭有一部份超低頻因低音單元吋數不足而潛唔倒咁低,所以超低頻就會有不足嘅情況;Pepsiman續說:中低頻過多,除咗會聽倒「胡胡聲」之外,中頻嘅人聲及大部份樂器聲都因為低頻過量而被掩蓋,所以剛才睇「北極快車」之時,就會覺得人聲濛,背景音樂暗啞。因此,調教聲效最重要係取得各方面嘅平衡,突出某一頻段或能滿足到某些玩家之口味,但其實此舉會令其他頻段暗淡無光,所以要好好取捨喇!Pepsiman最後都補飛講番句:其實調教AV Amp可謂各師各法,唔可以一本通書睇到老,最緊要多試多聽,找到自己喜愛嘅聲效。以上嘅調教方法,係呢幾年喺不同嘅師兄身上偷師,喺不同嘅組合實踐而得出嘅結論。

放毒時間

我哋家訪之前,已經問過Stanley對現時組合有乜唔滿意,同埋有乜想試吓。佢覺得條Sound from heaven president X用嚟聽歌低音「行」過頭,想試吓其他喇叭線咁話。首先出場係百事佬提供嘅Inakustik LS-508喇叭線,筆者唔敢評論邊條線好啲,只不過條Inakustik插落去聽歌明顯人聲滑一啲、柔和啲,幾夾Stanley部胆機。再嚟鯊魚仔就從佢袋中攞出一對毒力非常嘅Audio Note純銀喇叭線去駁喇叭,一條AET SCR EVO插去胆機,雖不至於驚天地泣鬼神,但係聽人聲一啲都唔乾,有番肉地,大棚嘢聽落淡淡定定,高低去得更盡。雖然係好正,但係兩條線加埋嘅身價差不多等於Stanley全套兩聲道組合,佢聽歌只不過係希望放鬆吓日常工作嘅壓力,所以最後都留低都係對Inakutik LS-508了。

板間房之提升

Stanley間HiFi房全間都係以石膏板建成,而投影機就安裝於天花板上,佢表示,每當開門關門,或睇一啲低頻量多嘅戲時,投影機都會出現輕微震動,當務之急係叫裝修師父幫投影機安裝一個鐵造嘅投影機支架,等睇戲嘅時候唔洗震過貓王;其次係將前側兩道牆與天花油黑,減少反光問題。而筆者覺得Stanley嘅影音房差不多係一個四方型,駐波問題都算幾嚴重,建議於角位加裝吸音柱以解決問題。此時,已經見到阿Chris準備好今次家訪嘅最後任務『投影機調教』。不出一會,阿Chris亦都順利完成。
我哋一大班人亦於影音房外Stanley的私人燒烤場渡過咗一個愉快的晚上。

後記.....

Stanley表示,搬咗入新居之後,不論自己與太太都開心咗,連帶家中養嘅小貓亦因活動空間多咗而變得活潑。最唔捨得今次家訪應該係Pepsiman,他表示將來一定會好似Stanley咁起一間HiFi獨立屋,咁就可以日又爆夜又爆啦!
家訪交流室又到時間同大家講拜拜喇,兔年再見。

跟進!!!

由於上次家訪嘅時間實在太緊迫,未能根治Stanley HiFi房駐波問題,所以前兩天筆者連同Pepsiman同kleehkg版主再造訪屋主。一上到去我哋馬上行動,將超低音原先以backfire嘅擺法改一改,而Stanley 就負責更改十仔嘅相位,我哋就聽吓邊個擺位與相位出嚟嘅低頻最實淨。最後經過一輪測試,發覺將十仔放於兩邊牆角位置,單元斜向皇帝位,相位調校到90度,低頻出嚟嘅力度和包圍感最好,我哋終於完成任務,收爐!  

評分

查看全部評分

十仔調校真係幾考人.....
回復

我唔係專程放毒架
回復

回復 2# kleehkg

都搞咗好耐.....
回復

最毒又最貴既係間房......
回復

請各大高手,如路經小弟橋底寒舍,請勿吝嗇入內賜教一招半式,感激不盡
回復

my dream~~~~hifi room~~~~~~~~~~~~~~~~~~hope will have a chance to visit your treasure room^^
回復

呀最衰个晚要开夜无得黎玩喇,百事兄几时有空黎我到再教教我套架生
回復

好左昨天去左一睹呢間HiFi獨立屋
一個字~正
回復

回復 6# STANLEY2468

Stanley hing,......你有左影音室, 仲當唔當我係朋友ka...
回復

一個字~正
daken 發表於 31/1/2011 09:30

仲使講...
回復

好正嘅獨立HIFI房
回復

請各大高手,如路經小弟橋底寒舍,請勿吝嗇入內賜教一招半式,感激不盡 ...
STANLEY2468 發表於 2011-1-31 02:35

加多隻十仔。
回復

果日我去到見到間房........
回復

my dream~~~~hifi room~~~~~~~~~~~~~~~~~~hope will have a chance to visit your treasure room^^
sk555 發表於 2011-1-31 02:50

唔怕遠又唔怕衰聲,千其唔好有期望,咪入黎BBQ吹下水
呀最衰个晚要开夜无得黎玩喇,百事兄几时有空黎我到再教教我套架生 ...
joeyu3003 發表於 2011-1-31 09:04

你快d找pepsiman搞搞套機,研究下投仔定係hdmi出事,唔好灑左隻豉淑活
回復  STANLEY2468
    Stanley hing,......你有左影音室, 仲當唔當我係朋友ka... ...
Einstein 發表於 2011-1-31 09:42

你都裝修好啦
加多隻十仔。
ERIC 發表於 2011-1-31 10:12

你估我係你咩,成屋拾仔唔洗買茶几啦
果日我去到見到間房........!
maner394 發表於 2011-1-31 10:26

好似垃圾房
回復

一個字~正
daken 發表於 2011-1-31 09:30
我重正,去stanley度,可以見到幾大高手,Daken同timmy大師,重可以去埋Eric兄度,試左5隻 sub仔嘅威力,雖然未set好,但已經勁到我面都比佢打腫.

唔想好似我咁,唔好周圍去家訪呀

唔想好似我咁,唔好周圍去家訪呀
回復

我唔係專程放毒架
cyberken 發表於 2011-1-31 01:23

你見唔見到第1張相,你帶黎d線會好似鑽石咁發光
回復

我重正,去stanley度,可以見到幾大高手,Daken同timmy大師,重可以去埋Eric兄度,試左5隻 sub仔嘅威力,雖然未se ...
居士 發表於 2011-1-31 10:59

唔好吹水喎。 我d十仔不知幾溫柔!
回復

你見唔見到第1張相,你帶黎d線會好似鑽石咁發光
STANLEY2468 發表於 2011-1-31 11:01

果d線唔係我架.......
回復

加多隻十仔。
ERIC 發表於 2011-1-31 10:12

可以換一仔高質感d既sub仔
呢家佢兩sub仔低音量多, 但唔夠details, 有d濛
而且間房既材料又會散左d低音, 密度又會減低左
回復