新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6790|回復: 29

[喇叭線] 各ching 有咩好喇叭線介紹 可以發揮到學友把聲呢?

小弟器材如下:
Kef LS50 (用緊Ls 603喇叭線)
CA 851C
CA 851A
Cardes Golden reference 電源線比部Amp
Cardes Clear light 平衡線

本人比較偏愛暖聲 人聲厚甜 最愛聽張學友演唱會 而家有啲pat pat痕想換條喇叭線 究竟有咩喇叭線可以發揮得張學友好啲?
各ching 我咩都唔識 希望可以指教!
你已經用左兩條CARDAS, 照計人聲應該都好厚暖喎. 你仲想再厚D>
回復

Cambridge, LS 50 都係比較清, 如果想人聲好味D, 不如換部膽機玩下
回復

CA851系列已厚聲過840年代
回復

racewong 發表於 2014-8-20 15:47
你已經用左兩條CARDAS, 照計人聲應該都好厚暖喎. 你仲想再厚D>

感覺上好似差啲甘 但又講唔出 我唔知係咪關條ls 603事?所以想上來賜教下 不過我都知係好空泛 始終係我隻耳聽! 我係度唸會唔會換條cardas喇叭線 會有我想要的感覺! 我覺得我自己好煩呀!
回復

sharkpigyu 發表於 2014-8-20 16:04
感覺上好似差啲甘 但又講唔出 我唔知係咪關條ls 603事?所以想上來賜教下 不過我都知係好空泛 始終係我隻 ...

其實你有冇筆直
回復

bigpun1975 發表於 2014-8-20 15:50
Cambridge, LS 50 都係比較清, 如果想人聲好味D, 不如換部膽機玩下

呢個係我終極夢想 不過老婆大人唔批! 佢話我已經成屋喇叭 又多器材 不能再加啦!
回復

morel 發表於 2014-8-20 16:07
其實你有冇筆直

喇叭線budget大約8k至12k
回復

Cardas 其實中音多,
Clear系亦不算厚聲

Ching
如果你想改變
換喇叭好過啦
想要唔同聲
換線始終有限

Ls50個人就不太欣賞
有間舖老細試哂全間舖既野
都冇法試到好既人聲
佢最後display spendor算!
你自己諗諗吧
要個硬聲人學學友唱歌
倒不如搵其他歌手
肯定令你事半功倍
回復

Ls603本身已係厚聲同厚底
但cut走好多高頻!
我用左二個月賣左
佢比cardas仲厚!
我而家用番cardas低班線twinlink
薄d粗聲d
但最少有番高頻

如果你企圖換喇叭線令佢更有肉地
恐怕呢條路充滿波折
回復

掉1萬落去招乎對LS50,仲要用緊603都覺得未夠厚。似乎有點行錯路

其實師兄意思會吾會係未夠甜instead未夠厚?
回復

roque 發表於 2014-8-20 16:48
Ls603本身已係厚聲同厚底
但cut走好多高頻!
我用左二個月賣左

甘樣呀! 我要重新考慮下先! ching 有咩喇叭好介紹?我之前聽過隻elac bs244 都幾合我意! Ching 對呢隻評價如何?
回復

andy3210 發表於 2014-8-20 17:00
掉1萬落去招乎對LS50,仲要用緊603都覺得未夠厚。似乎有點行錯路

其實師兄意思會吾會係未夠甜instead未夠 ...

我唔識講個種感覺 只知自己整極都係差個少少 ching 有可能係呀!
我老婆就話好okay 好正聽陳潔儀個把女聲 佢話仲好過係kef陳列室聽個對ls50 但我就....唉
回復

好多謝各ching寶貴意見 我要出去聽多啲 希望揾到自己想要答案!
回復

sharkpigyu 發表於 2014-8-20 17:12
甘樣呀! 我要重新考慮下先! ching 有咩喇叭好介紹?我之前聽過隻elac bs244 都幾合我意! Ching 對呢隻評價 ...

我好多朋友都跌左落elac坑(前排有兩個仲一齊比人家訪)
所以一定唔會差
係睇你合唔合口味!

但換完個個都換埋krell 550
所以都有一定推力需求!
你有心理準備

回復

cardas clear light!
回復

八千蚊喇叭夾萬幾蚊喇叭線,有d無謂
回復

我都見議你考慮換喇叭!
回復

roque 發表於 2014-8-20 18:15
我好多朋友都跌左落elac坑(前排有兩個仲一齊比人家訪)
所以一定唔會差
係睇你合唔合口味!

ELAC 好野呢ga!
回復

我覺得主要係amp唔夠班,密度唔夠所以先有種成日想有暖d厚d 嘅感覺! 換喇叭線可以話冇乜效果,換elac 喇叭更加唔好劑,只會將你部amp 嘅缺點放大! 在你的配搭下,越貴嘅喇叭越表現到套system 嘅不足! 唔需要一定換膽機,換部優質嘅石機所有密度感情已响番度。

評分

查看全部評分

回復