新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 40575|回復: 120

[喇叭] Volent Speaker 同好會

開!大家埋嚟傾,埋嚟吹!

My VL3 (MK II) http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1

Owners:
PhantomGTR - VL3 (MK-II) http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=91637
gary9413 - VL3 (MK-II)  http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=89844
sealteam4 - VL3 (MK-II) (black ceramic mid) http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=91404
jules - VL3.5 (black ceramic mid) (找不到開箱文 or review)
izthat - VL3 (MK-II) http://www.post76.com/x2/forum.php?mod=viewthread&tid=226967
Wildcat - VL3 (MK-I) (找不到開箱文 or review)
Josephyeung426 - CL3 http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=87561
Funjoe - VL2, CL2i (找不到開箱文 or review)
horseone820731  - VL3.5 (等收貨)

Potential coming owners:
Cyrustam
regact

closed!! closed!! closed!!

回復

gary9413 發表於 2015-12-25 11:25
VL-3 MKII 用家support

支持
回復

支持
回復

有無全黑vl-3 用家???
回復

Cyrustam 發表於 2015-12-25 11:55

你想換呢對?
回復

Cyrustam 發表於 2015-12-25 11:55

回復

大家好
黑陶瓷VL-3報到
回復

新用家VL3.5 黑陶瓷
唔知黑同白陶瓷聲音上有什麼分別,Ben sir  話spec 兩對相同,而黑陶瓷版是特別向accuton 一批特別訂做。
我估vl3 因用嚟處理中及中高分別會嚟得比vl3.5 明顯。

之前我對喇叭是平擺。根據phantom 師兄的分享,初步試咗將對喇叭拉開再toe in交滙於聆聽身位前成等邊三角形,兩喇叭相距7尺半。 結果分別都幾大下。各頻段似乎更加coherent 和自然係最大得着。 而家只不過run in 40多小時, 等聲音穩定下來再喺擺位上微調。

評分

查看全部評分

回復

近日試釘墊 ,原來我近五年買左咁多釘墊又無賣出,未計Volent原裝都有6款
我家有好多不同釘墊可試玩,然而和我以前的喇叭比較特性好唔同結果也有好大不同
其實各位Volent用家用回Volent跟機釘墊就已好好聲,暫時近乎所有的其他釘墊都不及原裝
以前我舊喇叭用Taoc 釘墊,而用在Vl-3 則出怪聲,反正唔好聲唔自然
其他如foundation  symposium 所有金屬墊材中高音都靚左但無哂低音
低音是Vl-3最大難玩之處,因為它變化好大,用錯了即時無左,最低下面個浸無左
用返原裝則無問題,正常返
而最後我還在實試初步中低音都滿意的我而家呢刻用緊的Black Diamond Racing LM discs此墊早年買落在舊喇叭一放就肥哂聲音
而但配合VL-3則相宜,初步感覺唔錯
音樂感和中頻比原裝好,低音無弱化,高音則還不錯 (沒有金屬那種上極都有升上天高頻,但金屬墊無低頻)

2016年最新更新:試左一排還是用回跟機釘墊比較滿意平衡

評分

查看全部評分

回復

jules 發表於 2015-12-25 22:49
新用家VL3.5 黑陶瓷
唔知黑同白陶瓷聲音上有什麼分別,Ben sir  話spec 兩對相同,而黑陶瓷版是特別向accut ...

我覺得音場會有少少影響,視乎 toe in 咗幾多。唔知師兄你有乜 finding 呢?
回復

報到!
如有師兄攪家訪通知聲
回復

VL3 MKI 報到!

評分

查看全部評分

回復

評分

查看全部評分

回復

izthat 發表於 2015-12-27 13:13
報到!
如有師兄攪家訪通知聲

如果咁,不如大家用少少時間準備, target 係復活節....... Volent 玩家訪團。

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2015-12-27 22:00
如果咁,不如大家用少少時間準備, target 係復活節....... Volent 玩家訪團。    ...

我想參加!!
回復

我都想
回復

到時如果攪得成,一定要請 Ben sir 都出席,評下各用家發揮到佢對喇叭幾多成。一來唔好浪費了對喇叭,二來知道之後方向。

以上純粹個人期望,不代表 Ben sir 同各師兄立場或協議。 ^_^

評分

查看全部評分

回復

CL3用家報到!我都希望Ben Sir 同各位師兄上坐坐交流一下,經幾個月run in 後.....好想比個驚喜Ben Sir
回復

Josephyeung426 發表於 2015-12-28 13:49
CL3用家報到!我都希望Ben Sir 同各位師兄上坐坐交流一下,經幾個月run in 後.....好想比個驚喜Ben Sir ...

驚喜?個喇叭已經俾小朋友整花整崩咗?
回復