新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 69813|回復: 422

[古典音樂] 最近入嘅古典CD

呢幾隻來自兩間不同唱片公司,重新Remaster再版嘅經典古典曲目CDs,真係要推介一下
無論音質,音效Hi Fi感,立體感,音樂感,還有黑膠Feel,呢啲都可以俾到你,加上價錢又大衆化,真係非常正,超值,加好聽
準備再入多幾隻

唯一美中不足要反映下嘅,係上面有"Audiophile Classic"個3隻碟,全部沒有印曲目時間,係古典CD中好少見

入古典碟CD第2擊在這裡
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... 936&pid=2346017

評分

查看全部評分

ccli1996兄,

有冇入飛E推介的 Faust. 這唱片以前只出過一次CD版。 係 Classic Compact Disc 出的24K 金碟。 Ebay 價已超過 $1000US. 如想買CD版,Rock in Music 版是我的唯一選擇。

你這5張碟的此版本,我只有 Witches Brew 呢張都有 Classic Compact Disc 金碟。我唔記得幾錢,印象中係 $300US 以上。咁貴的金碟我梗係冇啦。 可能此金碟又係唯一的CD版,以我有限的見識,只見過金碟版。

La Espanola, 我只有 K2HD版。

白頭佬就出過好多次。 我有3個 RCA 的版本, CD、SACD 和24k 金碟(十幾年前出的)。 仲有張好似係香港 BMG 出的 SACD(都起碼出了十年八年,比 Living Stereo SACD 早出版)

兩款 SACD版,見相

2004年出過 XRCD.

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-1-5 05:31
ccli1996兄,

有冇入飛E推介的 Faust. 這唱片以前只出過一次CD版。 係 Classic Compact Disc 出 ...

EDS60師兄,
你嘅CD收藏量,勁過CD鋪

Faust嗰隻係師兄到聽過黑膠版,確係非常唔錯,而家都考慮緊入呢隻"Audiophile Classic"版CD

隻「巫婆」就係PP101師兄到聽過隻黑膠版,當然係非常靚聲,印像深刻 所以一見到呢隻CD(是一間西班牙唱片公司出品的),就馬上買了,果然無令我失望,還有驚喜添(有黑膠味)

我沒有「白頭佬」之前出過嘅CD,只係借過回來又或係啲咩雜錦(免費)試音CD中聽過,感覺今次版本是平衡了HiFi感與音樂感,耐聽了,
EDS60師兄手上有嘅兩隻SACD版,應該價錢差別幾大,唔知音質有多大分別呢?因為都想入番隻SACD版

David Oistrakh嗰隻都好值得推介,兩首曲目都是他演繹的經典版本,而我也有XRCD版嘅Bruch Scottish Fantsia,我比較喜此新版本remaster出來較為平衡的聲音

積極考慮緊會再入Heifetz及Milstein嘅新版本CD來比較下我現有的版本

------------------------------
更新 - 已入,請看以下Link
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... 936&pid=2346017
回復

David Oistrakh 演繹的貝氏小提琴協奏曲仍是目前最佳版本。兄弟還有Wolfgang Schneiderhan / Eugen Jochum / Berlin Philharmonic Orchestra (DGG)、Itzhak Perlman / Carlo Maria Giulini / Philharmonia Orchestra、Itzhak Perlman / Daniel Barenboim / Berlin Philharmonic Orchestra、Yehudi Menuhin / Otto Klemperer / New Philharmonia Orchestra (EMI) 四個版本。  
回復

ccli1996 發表於 2016-1-5 09:24
EDS60師兄,

ccli1996兄, 那張早期白頭佬 SACD 未開。 原來係 2002年出, made in EU. 可能這碟產量不多。很多年前(我諗都有十年)從 Ebay 買, 印象中應該不便宜。

Living Stereo SACD 我都係聽CD層,聽咗10款,我覺得CD層麻麻。

原裝CD係 1993年出版。我呢張印有 ifpi, 即係94年或以後生産。Made in USA. 原來仲有 made in Germany 有 ifpi 版(見相), 碟面不同。

Witches Brew 和 Faust 都出過好多次膠,唔強求靚版,都有機會買到。 CD就冇得選。

24k gold CD
668 IFPI 24K.JPG

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-1-5 09:24
EDS60師兄,

Faust 有CD和 SACD 版。我買了 SACD, 因為CD冇來貨。

白頭佬原來仲有 K2HD 和 LPCD45II。真係好多版本。

評分

查看全部評分

回復

全部翻炒搵錢

評分

查看全部評分

回復

平心而論,演錄水平並不出色,尤其是RCA錄製 Leopold Stokowski 的《天方夜譚》、《匈牙利狂想曲二號》和《羅馬尼亞狂想曲一號》。
請參看附圖。
Beecham conducts Scheherazade.jpg
Mata conducts orchestral spectaculars.jpg
Karajan conducts Liszt.jpg

評分

查看全部評分

回復

而家番炒碟(粵語碟更多)賺到嘅錢,可能比搞隻新碟搵到嘅多播
回復

新漢陳Sir 發表於 2016-1-5 17:42
平心而論,演錄水平並不出色,尤其是RCA錄製 Leopold Stokowski 的《天方夜譚》、《匈牙利狂想曲二號》和 ...

陳Sir,
小弟都非常喜歡「匈牙利狂想曲二號」及「羅馬尼亞狂想曲一號」,都是好爆得,旋律好聽又不沉悶的古典樂曲,用來試機也是上佳之選
對於Stokowski 於RCA嘅演繹版本,此二曲我確是覺得係演錄都俱佳嘅版本,尤其是前者「匈牙利狂想曲二號」,是我的首選

至於後者「羅馬尼亞狂想曲一號」,我會更喜歡以下Dorati指揮LSO於Mercury錄音嘅版本,我認為比Stokowski嘅版本演繹得更精彩緊湊 他同碟演奏嘅「匈牙利狂想曲」也是非常精彩,值得一聽

卡拉揚於DG錄音,指揮BPO演繹嘅「匈牙利狂想曲」,記憶中聽過,但好似跟Stokowski或Dorati演奏嘅風格,非常不同,在我個人來說,卡爺嘅「匈牙利狂想曲」不是我杯茶

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-1-5 22:27
陳Sir,
小弟都非常喜歡「匈牙利狂想曲二號」及「羅馬尼亞狂想曲一號」,都是好爆得,旋律好聽又不沉悶的 ...

呢張 Mercury 有 SACD. 不過已停產好多年。Mercury SACD 二手價都升了。

Living Stereo SACD 就唔值錢,用部份現在仲可買到全新的。

以前作出錯誤決定,買了大部份 Living Stereo SACD, 而只買了很少款 Mercury SACD. 不過我都係覺得 Mercury SACD 的CD層麻麻。 我都係聽 Mercury CD. 個人很喜歡 Stravinsky Firebird, Antal Dorati。

我去開的温哥華唱片店,有新和二手碟。 就算二手西德版名碟都不會賣貴D。任何二手CD和SACD, $10加元($56HK,加元狂跌 )或以下。 3年前起, 二手Mercury CD 由 $10升價至$12(相比 Ebay價,都係好平)。二手Mercury SACD 就由$15元升至 $30加元。Starker 仲貴D。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-1-6 03:11
呢張 Mercury 有 SACD. 不過已停產好多年。Mercury SACD 二手價都升了。

Living Stereo SACD 就唔值錢, ...

Mercury CD 我都有好幾隻,全部都有 Dorati指揮或是由Starker拉奏大提琴的,覺得手上幾張Mercury碟嘅錄音質素都非常唔錯,跟RCA Living Stereo碟差不多,可能是同年代嘅錄音風格

而我只有一張Mercury SACD,就係EDS60師兄你提到嘅Dorati指揮LSO嘅Firebird,我都很喜歡聽這個Firebird版本(只能夠聽CD層 ),也是演錄俱佳,跟DG Boulez 指揮CSO嘅名盤,認為都是值得收藏的版本

評分

查看全部評分

回復

倘若發燒友們嘗試涉獵五十年代末期英國錄音師的立體聲錄音技術,就知道他們如何超越大西洋彼岸 (例如RCA) 的對手。
兄弟收藏的CD鮮有美國錄製的。
回復

我就反而甚少50年代末期英國錄音嘅CD,就只有陳Sir經常提及並推介,這隻1957年EMI錄音Beecham指揮RPO演奏嘅Scheherazade

個人覺得此碟錄音跟美國品牌RCA或Mercury,同是50年代錄音,聽感上,可能係有點不同,但又不致於話兩者相差很遠,任一方比另一方會明顯優勝,只是一點點愚見
Anyway,都好有興趣去聽多點50年代末期英國錄音嘅古典CD,請推介一些作參考
回復

ccli1996 發表於 2016-1-6 23:27
我就反而甚少50年代末期英國錄音嘅CD,就只有陳Sir經常提及並推介,這隻1957年EMI錄音Beecham指揮RPO演奏嘅 ...

這張英國版黑字可能先有陳sir 講的效果。 黑字應該係最早期。

個人不喜歡 EMI ART、 Decca 24/96、 DG Original 等系列。 Philips Duo 就唔錯。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-1-7 00:36
這張英國版黑字可能先有陳sir 講的效果。 黑字應該係最早期。

是的,好多師兄都係話頭版,舊版CD好聲過新版好多

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-1-7 00:40

就算係普通的再版,都好過這些remaster 系列。Philips Duo 都係再版,但冇 remaster, 都幾好聲。

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-1-7 00:40

兄弟收藏的CD,特別是管弦樂錄音大都是初版,其中不乏EMI最早期由Toshiba以原模印製的碟片。貴得心疼,但聲音實在好得多。
我的兩張天方夜譚 (EMI和Philips) 都是原版。

評分

查看全部評分

回復

新漢陳Sir 發表於 2016-1-7 10:54
兄弟收藏的CD,特別是管弦樂錄音大都是初版,其中不乏EMI最早期由Toshiba以原模印製的碟片。貴得心疼,但 ...

我已經好好彩,在温哥華本地買的,不用俾炒價,最貴都係七十幾港元。 當然我都在 Ebay 買咗唔少炒價碟。我是七年前開始買二手碟。如果早㸃開始可能找到更多好嘢。
回復

In a Monastery Garden Decca Phase 4 Stereo版幾正, 曲目都好好聽

評分

查看全部評分

回復