新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15162|回復: 58

[其他] 聽音響座咩椅推薦?

有無唸過聽音樂的座位都好重要
想請問大家是否都是座在沙發上
如果想一人獨佔好位,音響你會用咩椅子
有無推薦?一人獨座,雖則這裡是hiendy但 唔要過萬唔該?
請大家比一點意見
其實我就覺得宜家個張野又平又好座.... poang-fu-shou-yi-mi-huang-se__0441018_PE593244_S4.JPG

呢款我坐了16年。一般椅都太高。這款前高、後低的設計,耳仔剛好到高音單元高度。如果全張椅都是矮,即小腿高過座位,會坐得不舒服。

當年我的皇帝位。 後來要搬入細房玩。
回復

之前也是用Ikea Poang ,舒服是舒服,可能我比較重,坐下之後有點墜,耳仔高度唔啱(我用Proac D18)。現只用普通office椅。我也在找。。。
回復

呢款椅可以地邊度買倒呢?淘寶唔知有冇…
回復

坐左Ikea Poang 十幾年囉
回復

睇戲成日見這張

評分

查看全部評分

回復

十幾年前Ikea尼張椅的確便宜又好坐,但現在有大陸出品,佛山很多傢俱廠都有出家庭影院專用電動真皮沙發,淘寶有售,一般5千就非常不錯
回復

DIO 發表於 2016-10-31 20:57
睇戲成日見這張

嘩呢張正!係我張Dream 椅
師兄可以諗諗佢,都係一萬有找....

.....如果用歐元找數嘅話

回復

rocmanb 發表於 2016-11-1 04:48
嘩呢張正!係我張Dream 椅
師兄可以諗諗佢,都係一萬有找....

咁貴的價錢,我寧願買個架俾部機坐。起碼都靚聲咗。唔通坐貴椅會提升聽力。
回復

eds60 發表於 2016-11-1 00:53
咁貴的價錢,我寧願買個架俾部機坐。起碼都靚聲咗。唔通坐貴椅會提升聽力。 ...

係呀,佢個價錢夠買一個三層FE 大師架
所以我咪話佢係我嘅 Dream 椅,一係就係發夢先至會買,或者係去連卡佛坐住佢發白日夢都可以
回復

一個小小的意見,坐下時椅背最好不要比耳朵高,否則聲音會有影響。

評分

查看全部評分

回復

咁貴架…大陸的都賣五千幾?
回復

其實我用緊的牌子都好像有出一張專門hifi 椅
不過我價錢都唔敢問

評分

查看全部評分

回復

Ikea Poang 我都用過, 可惜坐到背痛, 唔習慣, 送咗比人

而家用緊Herman Miller - Aeron chair, 公司同屋企都用佢, so far so good, 有20年保用, 實而不華
回復

safin 發表於 2016-11-1 09:25
Ikea Poang 我都用過, 可惜坐到背痛, 唔習慣, 送咗比人

而家用緊Herman Miller - Aeron chair, 公司同屋企 ...

辦工椅轉轉下會唔會唔咁好?
我都在考慮大陸辦工網椅,但安全問題外,至大問題就是有轆又轉得問題。
回復

我坐緊osim小天后

評分

查看全部評分

回復

leslie611 發表於 2016-11-1 07:19
一個小小的意見,坐下時椅背最好不要比耳朵高,否則聲音會有影響。

個人覺得影響都幾大吓。
我就鍾意呢張。 IMG_20161101_102216.png
回復

英國有設計師威基特設計一款可用手勢控制傾斜和復位的椅子,聲稱能讓用家感受不到重量存在,一嘗有如飄浮的舒適感。

椅子以皮革覆蓋碳纖維骨架結構,內裏並無使用摩打、纜索或彈簧等機械來令傾斜和復位,而是靠一套無摩擦力的軸承系統,利用用家身體的動作,使椅子重心作線性水平移動。過程中,用家毋須坐起,身體可一直處於平衡狀態。

設計師指,用家甚至不費半點氣力,只需揮一揮手就可以輕鬆傾斜或恢復坐立位置。由於用家的身體重量平均分布在椅子上,故此可以說幾乎感受不到重力。
回復

其實另有個問題,就是有冇頭位,好聲就要冇,因為影片反射聲,但舒服大約要有。
回復

I strongly recommend Norway's Stressless  recliner or sofa.  The Balanceadapt mechanism is so comfortable that my wife made the decision to buy the 3-seater after taking a seat in Stressless within several minutes !  Stressless sofa really differs from those found in Ulferts.  

http://www.stressless.hk/stressless-recliners

評分

查看全部評分

回復