新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8273|回復: 12

[電源線] 入門線聽感

電源對音響既重要性我諗大家都十分明白,但奈何好似我呢D 新手木耳,但又痕又窮既人
咁點好呢??  咪平有平玩 貴有貴玩LOR。

係呢一年內,小弟用過 4 條英式電源線,係我部CHEAP CHEAP合拼機度
(總有人話玩得電,梗係玩美式啦 ) 師兄家家有本難唸的經呀~

好言歸正傳呢4 條線分別係……..
1號 SINE COLEMEN
2號 Acoustic Revive Triple C Copper Power Standard 8800 (MK頭+古河 FI-15E尾)
3號 Wilson's Audio Lab Fantasy PC (MS鍍銠頭+古河 FI-15E尾)
4號 原裝跟機黑雞線….

入門級電源線小小聽感,以下只係小弟普通器材 + 純小第對木耳既聽感,
並不代表其好壞。沒有科學理論,沒有技術分析。

直入正題
1號 呢條線比我既感覺係斯文,四平八穩,但又不失音樂感。低音唔會大大力咁打埋黎,但清清楚楚,冇拖呢帶水。高音唔刺耳舒服。人聲算暖聲。
2號 呢個一定係後生仔,有力衝勁,完全係能量型。低音大大力咁打埋黎,人聲粗魯D,咀型大D,聽 ROCK 野爆機一流。
3號 算係一個有D閱歷既人,富音樂感。樂器定位清晰,高低伸延長D,高音唔刺耳舒服,低音扎實有力唔會幪,人聲埋身D 。
4號 一個做野好 HEA既人,咩都有D ,但唔會滿足到你………

四位選手各自有唔同特性,各有所長。多謝大家收看。謝謝!!
不喜勿插

評分

查看全部評分

多謝師兄分享
回復

good writing, would be better if it comes with pics
回復

其實線都要夾機....
Acoustic Revive 8800 算幾中性平衡,力水算一般

同價位可以試Oyaide Black mamba sigma 廠線,有UK頭。容易夾機
回復

3號 算係一個有D閱歷既人,富音樂感。樂器定位清晰,高低伸延長D,高音唔刺耳舒服,低音扎實有力唔會幪,人聲埋身D

如果人聲可以LAID BACK D就好啦. 。
回復

racewong 發表於 2016-11-4 10:55
如果人聲可以LAID BACK D就好啦. 。

其實人聲唔算前了, 只係音像清晰左, 人聲就好似好出
回復

WilsonAudioLab 發表於 2016-11-4 11:05

或者好似我咁,插在taralabs power screen上,人聲後返,得左。
回復

其實玩線係幾有趣味,師兄用美式 英式問題都唔大, 可以試下diy 整下線
回復

WilsonAudioLab 發表於 2016-11-4 11:05

Oic,, 咁我又要試下先
回復

racewong 發表於 2016-11-4 12:27
Oic,, 咁我又要試下先

有鎗爺幫我試, 梗係最好啦, 絕對求之不得
咁勞煩鎗爺幫手試下條Reference電源線, 比D意見
回復

多謝咁多位 師兄加分

Midnighteye Ching, 之前影左D 相, 部電話壞左冇晒, 所以冇圖, 我唔想拔出黎再影

Hungmo 師兄, 8888 我覺得佢大力呀~ 所以用左係 十仔度, 隻十而家好生猛

wuying908 師兄, DIY 其實係一個唔錯選擇, 做到條啱用會好開心

評分

查看全部評分

回復

WilsonAudioLab 發表於 2016-11-4 12:33
有鎗爺幫我試, 梗係最好啦, 絕對求之不得
咁勞煩鎗爺幫手試下條Reference電源線, 比D意見{:5_16 ...

你叫我餅主得啦, 我好後生咋, 未係爺爺級別啦。

你條線攪掂就call 我啦.
回復

Good job……
回復