新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 21410|回復: 63

[家訪] AV急症室之出診報告 - 換機狂想症 Issachar 師兄

今次出診原先計劃係準備將YAMAHA RX-A3080最強一面 <擴展音場> 喺本文患者之家庭影院中一展所長,好可惜到我見到Issachar師兄時,佢劈頭第一句就係:「我已經換咗部天龍AVC-8500H喇!咁啱部3080有師兄接咪賣咗佢囉」大家唔好以為百事佬就因為呢個單一事件就斷定Issachar係患上換機狂想症喎,我有無斷錯症?睇落去你地就知嘞! IMG_20200120_213956.jpg

先了解一下本症病人之影音器材:

AV Amp:Denon AVC-8500H IMG_20200120_212419.jpg
Source :HTPC (魔獸 8K 銅線 HDMI, Telso Macro Q USB filter, stock power cord)
Topping DX7s USB DAC (Gourd USB 線, Early Bird RCA rd RCA 線, stock power cord) IMG_20200120_212445.jpg
前置:Wharfedale D330 (NuForce SC-700B 3 米) 中置:Wharfedale D300C (VDH 銅線) IMG_20200120_212155.jpg
後置:DALI C-2 (Belden 9497) IMG_20200120_212141.jpg
超低音:XTZ SUB 2x12 (stock power cord) IMG_20200120_212504.jpg
天花喇叭:XTZ Spirit 2 Front Presence (鴨記雞線) IMG_20200120_212211.jpg
電源處理:Sound Fantastic UK plug powerbar

Issachar居住於深水埗區地方不大,不過客飯廳呈長方型,大約為7呎x 14呎左右,呢個比例玩家庭影院也相當不錯。不過當我行近電視機時,發現Issachar只用咗半個廳之面積構造影院,而浪費咗後半部嘅空間,大家一定以為係要騰出飯廳空間而要作出犧牲,錯!原來Issachar因為除咗係家庭影院迷之外,亦係一個電腦迷同遊戲機迷,會利用一部55寸SONY A8F同時間又打機又睇戲、又睇戲又上網、又上網又打機,無聽錯!係同時間,即係要同時做三件事而又要睇得到銀幕上D字,所以Issachar喺電視前放咗張電腦枱,放置Keyboard同中置,梳化皇帝位就只可以坐近電視而放棄用全個廳嚟玩。Issachar更笑言:「因為經常要一心三用,Ready Player One前前後後我睇咗廿幾次先可以話全套戲睇晒,哈哈!」家訪接近二百次嘅百事佬此刻也無言起來。

IMG_20200120_212541.jpg 同時間又打機又睇戲、又睇戲又上網、又上網又打機,所以犧牲咗聆聽空間

我諗Issachar睇咗廿幾次Ready Player One,應該對佢嘅聲效一定好熟悉,就由呢套戲打探一下呢個患者嘅病情先。「其實之前部3080我都好滿意,不過見天龍有imax玩,咪換鬼咗佢囉」Issachar說到。試過街道賽車一段後,俾我感覺係人聲局促同動態收斂,完全唔係天龍機嘅風格。「有無自己執過個set-up?」我問,Issachar答:「Auto Cal.後改咗Config.,而音壓同分頻就改過少少嘢」初步估計病情唔算太嚴重,應該有得救!好,一切由Dolby Atmos碟開始。 IMG_20200120_194954.jpg

聽過一段Dolby Atmos Demo Disc內之Horizon後,發現要執嘅地方都唔少,中置人聲較矇唔開揚,動態不足,環繞聲聲音太近,超低頻有某頻段有異樣,事不宜遲,立即打開個menu望望先。 demo.jpg

IMG_20200120_194608.jpg Auto Cal.數據
IMG_20200120_194259.jpg Issachar自行設定數據

IMG_20200120_194650.jpg Auto Cal.數據
IMG_20200120_194359.jpg Issachar自行設定數據

IMG_20200120_194637.jpg Auto Cal.數據
IMG_20200120_194337.jpg Issachar自行設定數據

IMG_20200120_194317.jpg 距離維持不變

圖中顯示,由Audyssey Auto Cal之後,除咗環繞聲外,其餘所有Speaker Config.都設定為「Large」,自不然分頻點亦係「Full Band」,環繞聲為80Hz        ,再望望個Levels,十居其九係大幅度負數,動態不足相信已搵到病原。Issachar曾自行將Config改為small,將中置分頻點改為60Hz,其餘所有聲道改為80Hz,再將中置Graphic EQ 中2KHz以上四個頻段增加以增強高頻,最後將超低音音壓加大4db以加強超低音效果。而Issachar聞說Audyssey的聲效麻麻,所以將其”OFF”,但相反;曾於俱樂部在一次威廉Sir舉辦嘅影音研究所中,演示過Audyssey開/關對比,開著後音色係正面嘅,於是我先將Audyssey轉為”Reference”再試聽一次,中置聲音已有顯著改善,而環繞聲整體亦突出起嚟,繼而我再於Dialog Enhancer中選取 ”Medium”,我同Issachar都覺得呢個聲音最自然。
IMG_20200120_195533.jpg 將Audyssey轉為”Reference”

IMG_20200120_211925.jpg 於Dialog Enhancer中選取 ”Medium”聲音最自然

IMG_20200120_200524.jpg 百事佬向來都唔用測音錶去調整各聲道到同一水平,因為相信人耳始終左右耳有強弱,每次都會第一身用人耳去調校。不過若然深信呢個道理,就無理由唔由機主出發呢!所以最近我校機都會叫用家坐皇帝位專心各聲道音量,我會用test tone來回各聲道等用家導航「+」或「-」,將各音量調至相近我先開始調校。開始前我先將各聲道全部調到「0」,盡量以正數平衡各聲道。一般情況下超低音我都唔會喺test tone度調校音量,只會保持「0」,只會將超低音喇叭Volume調到一半音量,到進入電影實試時先作最後調校。

IMG_20200120_201556.jpg 反覆試聽過之後,以Issachar第一身調出以上音壓取得各聲道平衡。

IMG_20200120_211849.jpg 有咗上圖嘅數據,我就可以用Demo Disc統一調校前、後及天花喇叭左右音壓,最後得出以上數字

IMG_20200120_211900.jpg 大致上已有改善,動態回復不少,聲音亦自然好多,不過仍略嫌電影氣氛不夠,於是將各聲道分頻點提高(見圖),XTZ SUB 2X12有一定能耐,有足夠能力承擔更多工作。

IMG_20200120_194410.jpg Auto Cal.數據
IMG_20200120_211914.jpg 由於主聲道交由超低音處理嘅頻段為100Hz,所以將原先120Hz轉到去110Hz,唔校準100Hz原因係希望有10Hz重疊減少運算中出現差異

XTZ.jpg 很奇怪,當百事佬將超低音音壓再提高,而去到一D深沉嘅低音時,總係會震到電腦枱上物品發出”Dee Dee”聲,唔可以再校大音壓。我細問Issachar之下,原來佢將XTZ SUB 2X12嘅Parametric EQ開著,再將50Hz一段加大咗,怪不得會有咁嘅不平衡情況。當Issachar Off咗SUB 2X12嘅EQ之後,超低頻回復正常,細聽幾次之後,將超低音音壓加多2.5db仍然無共震情況,而且墊底氣氛及punch同時擁有,Issachar都話平衡咗好多。原來Issachar咁調校係因為有時會深夜時分睇戲,唔想影響到人又想聽到有超低音,所以加大咗50Hz呢段。其實想細細聲睇戲又有好嘅效果,只需開著Dynamic EQ及Dynamic Volume功能,選擇Heavy、Medium、Light就可以夜間睇好戲呢!

IMG_20200120_195615.jpg 再試多次Ready Player One,Issachar都話平衡咗好多

IMG_20200120_192114.jpg 大部分設定上嘅功能都調整好,唯獨後置聲音太近百事佬有點不滿,於是我將後置喇叭盡量推後與皇帝位增加距離,雖然只係短短一呎,出嚟效果係明顯且正面。我即時建議Issachar如果可以的話,最好將後置喇叭搬到皇帝位更後嘅位置,Issachar聽後雀躍地話:「無問題,我仲打算加多對後天空聲道喇叭玩5.1.4添!」

IMG_20200120_210712.jpg 後記:診症尾聲,Issachar話題裡面經常提到「唔知馬仔幾時出新機呢?到時我諗我又會換嚟玩吓!」、「後置同後天花喇叭我都想用埋XTZ Spirit 2」唉!男人花心就梗架啦,但都無理由新機剛剛入架,就已經諗緊新歡架,真係無藥可救!

評分

查看全部評分

後置很快要換了

評分

查看全部評分

回復

大師......出診.......荷包.......必有所失
回復

wildmanhk 發表於 2020-2-4 16:20
大師......出診.......荷包.......必有所失

咁又......未必.....嘅....
回復

換埋XTZ....
回復

哎~~~睇来病得唔轻
回復

係呀... 後置我一直物色緊...
回復

佰事佬幾時得閒幫我調吓
回復

向典型環境鬥士致敬.
回復

調轉fh同後置會唔會好聲D呢?
回復

sega1119 發表於 2020-2-4 17:09
哎~~~睇来病得唔轻

最緊要有得醫...
回復

issachar 發表於 2020-2-4 17:09

咁就快去馬搵鎗王入多2對Spirits 2啦.......
回復

pepsiman 發表於 2020-2-4 20:08
最緊要有得醫...

但佢新機入咗無耐,咁快移情別戀
回復

Issachar兄: 原來你同我都用同一款機箱,同一款水冷,Display card都係Zotac, 而且都鍾意打機.....
回復

hangshun 發表於 2020-2-4 20:16
但佢新機入咗無耐,咁快移情別戀

可以搵第二樣嘢嚟醫...
回復

issachar 發表於 2020-2-4 17:09

後置可以考慮吓XTZ Spirit 4,同天花喇叭肯定夾聲... SPIRIT4_Black_Front_Angled_2.900x900.jpg
回復

banjo 發表於 2020-2-4 18:53
向典型環境鬥士致敬.

環境鬥士真係唔易做...
回復

Jazzgd1 發表於 2020-2-4 19:09
調轉fh同後置會唔會好聲D呢?

我都有諗過... 不過未有動力去實行... 同埋百事版大都有提議我可以試下將對後置擺遠 D...
其實要擺有位既... 不過個位唔多靚
回復

hangshun 發表於 2020-2-4 20:51
Issachar兄: 原來你同我都用同一款機箱,同一款水冷,Display card都係Zotac, 而且都鍾意打機.....
...

嘩.... 好驚喎!!! 有冇咁0岩呀!!!!!

不過水冷我剛剛買左 Z73... 但係未有時間上...
回復

issachar 發表於 2020-2-4 21:57
我都有諗過... 不過未有動力去實行... 同埋百事版大都有提議我可以試下將對後置擺遠 D...
其實要擺有位 ...

聲靚咪得囉...
回復